50 euro
compliment

Mantelzorgers zorgen vaak langdurig en intensief voor een naaste; een familielid, partner of anderen die hulp nodig hebben. Mantelzorg is meestal geen bewuste keuze; het overkomt je. Mantelzorgers vervullen een uiterst belangrijke rol in onze samenleving, maar het is geen lichte last.

Sinds 2015 is de gemeente Enschede verantwoordelijk voor het geven van een mantelzorgcompliment. Was het in 2015 nog 150 euro, afgelopen jaar werd het 50 euro, te bestellen en besteden bij een webshop met behulp van een DigiD. Wij waren flink tegen. We zeiden tegen de wethouder: waarom zo weinig en waarom aanvragen via een webshop? Veel ouderen hebben geen computer. Waarom storten wij gewoon niet 150 euro op de bankrekening van de zorgvrager / mantelzorger? De gemeente heeft alle gegevens, dus was het een vrij gemakkelijke handeling geweest. Aangezien er van het Rijk voor mantelzorgwaardering en ondersteuning van 1,5 miljoen binnen kwam, vonden wij de 50 euro een fooi.

Anderhalve week geleden heb ik de wethouder gevraagd hoeveel mantelzorgcomplimenten er waren aangevraagd. Waren er in 2014 nog 5042 mantelzorgers met een mantelzorgcompliment, in 2015 4600 en nu staat de teller op 2900!!! Wij zijn hiervan geschrokken, maar waren eerlijk gezegd ook niet verbaasd. Wij hadden al veel reacties van mantelzorgers ontvangen over het compliment. Te veel gedoe, respectloos, moeite met aanvragen via de computer met lange wachtwoorden die bestaan uit 12 cijfers en/of letters. Hoofdletters, kleine letters, zelfs met een dollarteken erin. Hoe toepasselijk… Dat is dus precies de clou. Het mag niet te veel kosten. 300.000 euro voor een compliment, terwijl er 1,5 miljoen binnenkomt, voor ondersteuning en waardering. Ik ben bang dat een groep mensen denkt: Voor mij hoeft het niet meer.

Als gemeente hoor je de mantelzorgers te ondersteunen en te waarderen! Ik hoop dat de andere politieke partijen, die dit nieuwe beleid voor de mantelzorgwaardering hebben ondersteund, ook wakker worden. Er is al een evaluatie toegezegd en wij zullen vragen stellen hoeveel er precies is uitgegeven van de 1,5 miljoen. Het zal niet zo zijn dat het overschot naar de algemene middelen gaat. Geld voor mantelzorgers hoort naar mantelzorgers te gaan!

Voor ons is het duidelijk: laat mensen kiezen wat ze willen en wij denken dat de meerderheid gewoon kiest voor geld op de rekening! En 50 euro vinden wij echt te weinig. Mantelzorgers hebben al veel extra kosten.

Wilt u uw mening kwijt over de mantelzorgwaardering, bel (053-4786063 / 06-20538929) of mail (m.visser-voorn@enschede.nl) gerust.

Margriet Visser

Raadslid EnschedeAnders