Foto: Nic Limper
Foto: Nic Limper

NJO trakteert publiek
op Mahlers Zesde

De young professionals in klassieke muziek van het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) worden deze winter klaargestoomd voor een bijzondere jubileumeditie van de jaarlijkse Wintertournee. Maar liefst 60 jaar al komt hét toptalent van Nederlandse en Belgische conservatoria jaarlijks bijeen om zichzelf en elkaar te verbeteren, te inspireren en samen te werken aan het laten klinken van geweldige muziek.

Dat viert het NJO groots met een van de 'groten der aarde': Mahlers Zesde Symfonie. Op vrijdag 27 januari zal het NJO dit geweldige stuk vanaf 20:00 uur ten gehore brengen, in de concertserie van het Orkest van het Oosten in het Muziekcentrum in Enschede. Het orkest gaf in de zomer van 2016 een concert in Toblach - toevallig ook de locatie van een leuk vakantie-optrekje waar de maestro vele Italiaanse zomers in alle rust werkte. Het NJO heeft zijn best gedaan een stukje van de geest van Mahler mee terug te nemen om het feestje van 2017 goed in te luiden. En over feestjes gesproken: in het derde deel van het stuk komt ook de bekende 'man met de hamer' het podium op. Eén van de elementen waar de Zesde om bekend staat: de enorme onheilspellende hamerslagen.

Mahlers Zesde Symfonie wordt ook wel de 'Tragische' genoemd. Ondanks deze bijnaam schreef Mahler het stuk ten tijde van een glansrijke carrière, als componist én als directeur van de Weense Hofoper, een gelukkig huwelijk met de bloedmooie Alma Maria Schindler en de jonge jaren van een gezonde dochter. Wellicht was het een geval van slecht karma in de periode die na het voltooien van deze symfonie aanbrak, maar hij verloor zijn baan bij de opera, dochter Maria Anna overleed aan difterie en het goede huwelijk bleek een leugen; zijn vrouw ging vreemd.

Ondanks (of juist door) de tragiek waarmee de symfonie 'geladen' is, leent het stuk zich uitstekend voor spektakel - een handschoen die Antony Hermus en het jubilerende NJO zeker zullen oppakken. Deze combinatie van orkest en dirigent bleek al eerder een overweldigend succes. Kijk voor actuele informatie op www.njo.nl of www.ovho.nl.