Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Toyota C-HR: kruising
crossover en een coupé

De afgelopen jaren is de vraag naar crossovers spectaculair gestegen. Het voordeel van de hoge zit, de robuustheid en de wegligging dragen bij aan de populariteit. Maar omdat het oog ook wat wil, slaan automakers steeds nieuwe wegen in. Neem Toyota, dat vlak voor de jaarwisseling de zeer gestileerde C-HR in Nederland introduceerde. Het maakte de redactie van Autopaper nieuwsgierig.

'Neem een dagje mee en ervaar deze wagen zelf.' Het voorstel van Toyota-dealer Peterman aan het Spaansland 8 in Enschede sloeg ik uiteraard niet in de wind. Dus ging ik op een zonnige januarimiddag op pad met de Toyota C-HR. Maar voordat het zover was, nam ik de wagen grondig onder de loep. Ik geef toe, het allesbehalve standaard uiterlijk van de C-HR beviel me meteen. Niet een standaard model. Meer een mix van een terreinauto en een coupé. En er is ook een versie die is voorzien van de succesvolle Toyota-hybridetechniek, waardoor het verbruik ook nog eens extra zuinig uitvalt.

Anders dan anders. Je moet wel om een plekje op de steeds vollere crossover-markt te verdienen. Dat is Toyota gelukt, al betekent dit ontwerp wel dat je wat ruimte inlevert. Zo beschikt de C-HR achterin over iets minder hoofdruimte, want dat is het gevolg van het kiezen voor een coupé-uitvoering. De ruimte is echter nog steeds voldoende en er is een groot publiek, dat bij het kopen van een crossover de vormgeving van de wagen veel belangrijker vindt dan die paar centimeters hoogte die je bij een gemiddelde crossover hebt.

(lees verder op pagina 7)