Een goed jaar

Het is zaterdagmiddag, buiten ligt sneeuw en er is ijzel op komst. Geen weer om de weg op te gaan. Ik zit een beetje te mijmeren voor de haard over de afgelopen tijd en denk na over kersttoespraken, Nieuwjaarswensen en Gemeentelijke Nieuwjaarsbrochures. Bij een aantal kreeg ik de indruk dat het vooral bedoeld was om zichzelf te profileren. Woorden als 'Op sociaal vlak gaat het goed', 'Iedereen doet mee' en 'Samen maken we de stad' heb ik het afgelopen jaar vaker gehoord.

Enschede doet het op veel punten goed. De binnenstad is bruisend, er is een sterke daling van de leegstandscijfers en er komen meer banen. 'Samen maken we de stad…?' We maken samen de hele gemeente, inclusief de dorpen. 'Iedereen doet mee…?' Naar vermogen denk ik dan. Veel mensen willen meedoen, maar kunnen het gewoonweg niet. 'Op sociaal vlak gaat het goed…?' Duizenden gezinnen met kinderen leven in armoede en staan op de rand van de afgrond. Kwetsbare ouderen en andere hulpbehoevenden wachten op huishoudelijke ondersteuning, die recht doet aan de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. De maatschappelijke tweedeling wordt alleen maar groter! Niet één lid van het college heeft tot nu toe de kwetsbare groepen genoemd in hun Nieuwjaarswensen of toespraken. Alsof ze niet bestaan…

We hebben onze mond vol over verbinden, vertrouwen. Maar heel veel mensen hebben het vertrouwen verloren in de politiek. Alleen met krachtige daden waaruit mensen kunnen opmaken dat de politiek het tij wil keren, kan het vertrouwen misschien herwonnen worden. Dus geen onrechtmatig handelen meer, actieve informatie verstrekken, transparant handelen en luisteren naar je burgers. Er was één toespraak die ik bijzonder mooi vond en dat was die van de Koning. Zinnen als 'Ik heb geworsteld en ik wens iedereen in welke persoonlijke omstandigheden u ook verkeert…', 'Laten we vooral het eerlijke verhaal vertellen…' en 'Mensen hebben het gevoel in een land zonder luisteraars te leven'. De Koning roemde onze mantelzorgers en vrijwilligers. 'Zien we U en Uw liefdevolle werk wel voldoende?' Hoe simpel kan het allemaal zijn? Oog hebben voor de kwetsbare groepen in onze samenleving… In Enschede is nog een wereld te winnen. Nu en niet straks als er weer verkiezingen zijn.

Ik wens u allen een goed jaar! Een jaar met gezondheid, geluk, liefde en geborgenheid.

Margriet Visser

Raadslid EnschedeAnders