Henk van Twillert (foto: Paulo Pinheiro)
Henk van Twillert (foto: Paulo Pinheiro) Foto: Steef Alblas

Concert Henk van Twillert in
Concordia: Bach is de naam

Johann Sebastian Bach; iedereen heeft eigenlijk wel zijn eigen versie over Bach, wel of niet op juiste ideeën gebaseerd. Zo ook Henk van Twillert, die zijn studie 'saxofoon' met een onderscheiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam afsloot.

Hij stond met grote namen als Jaap van Zweden en Daniel Wayenberg op het podium. Hij doceert in diverse landen en initieert daar ook concerten, masterclasses en culturele uitwisselingen. In Amerika promoveerde hij in 2015 (als enige Hollander ooit) op Bach met 'Bach's Cello Suites, Transposition and Interpretation voor Baritone Saxophone'.

Uit deze studie is de inspiratie voortgekomen voor het project 'Bach is de naam...'. Aan de hand van muzikale voorbeelden, gespeeld door Henk van Twillert en de uit Hengelo afkomstige pianist Paul Tijink, wordt het publiek in Concordia voorgesteld aan Bach, zoals zij hem misschien nog niet kennen (Paul Tijink vervangt Tjako van Schie die onlangs zijn been brak en niet kan meespelen). Feiten, anekdotes, composities en allerlei, al dan niet op waarheid beruste, verhalen die de tijd hebben overleefd, passeren de revue. Natuurlijk hebben Henk en Paul ook aandacht voor wie van Bach heeft 'geleend', zoals de componist Charles Gounod voor het wereldberoemde Ave Maria.

Maar ook de invloed van Bach in de popmuziek wordt onder de loep genomen. Denk hierbij aan de trompetpartij van het lied Penny Lane van The Beatles en de opening van Procol Harem's grootste hit 'A Whiter Shade of Pale'. Maar ook aan 'Bad Romance' van Lady Gaga. En dat is lang niet alles. Als het publiek Henk van Twillert en Paul Tijink op 16 januari van 12.30 - 13.30 uur samen hoort tijdens Broodje Cultuur in het Concordia Theater, dan zal men voortaan nog meer van Bach gaan houden.

Voor meer informatie over Henk van Twillert: www.saxunlimited.nl.

Henk van Twillert (foto: Paulo Pinheiro)