Foto: Branko Collin
Foto: Branko Collin Foto: Steef Alblas

Roller derby wedstrijd
Twente vs. 'The World'

Op zaterdag 14 januari (aanvang 20:00 uur) neemt Roller Derby Twente het in Sporthal Hellhound (Zuidkamp 29, Enschede) op tegen gemengd team 'The World', met spelers uit alle windstreken! In deze full-contact sport op rolschaatsen strijden twee teams op een vlakke ovale baan voor de meeste punten.

Roller Derby Twente bestaat sinds 2010 en is de tweede opgerichte roller derby vereniging in Nederland. Het a-team van de verenging speelt onder de naam Eastside Rock'nRollers. Roller Derby Twente telt meer dan 30 leden en zij trainen twee keer per week in Enschede. Twee keer per jaar organiseert RDT open trainingen, waar iedereen kosteloos kennis kan maken met de sport.

Roller derby is een soort full-contact race die gespeeld wordt op een ovale baan met old-school quad skates (rolschaatsen). Op de baan strijden twee teams om de meeste punten. De sport komt uit Amerika en is qua contact te vergelijken met ijshockey. Roller derby wordt vooral beoefend door vrouwen en het is momenteel één van de snelst groeiende sporten ter wereld.

Elk team plaatst een ´jammer´ op de baan. Deze zijn te herkennen aan de ster op de helm. Naast de jammer staan er van elk team ook vier andere skaters, de blockers, op de track. De jammers moeten zo snel mogelijk langs de tegenstanders komen. De taak van de blockers is om de jammer van de tegenstander tegen te houden en hun eigen jammer er doorheen te helpen. De blockers gebruiken hiervoor lichaamscontact, strategische positionering en andere tactieken. Bepaalde manieren van lichaamscontact en andere acties zijn overtredingen (penalties). De scheidsrechters zien erop toe dat de regels nageleefd worden en skaters die overtredingen begaan, moeten tijd in de penalty box doorbrengen. Voor elke tegenstander die de jammer passeert, krijgt ze één punt.

De entree voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag tussen Roller Derby Twente en 'The World' bedraagt € 5,- (studenten: € 3,50; kinderen jonger dan 12 jaar: gratis toegang). Kom de teams aanmoedigen tijdens deze spannende wedstrijd! Meer info: www.rollerderbytwente.nl of www.facebook.com/rollerderbytwente.

Foto: Branko Collin