Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Aanvraag individuele inkomenstoeslag
2016 is tot eind december mogelijk

Mensen die langer dan vijf jaar onafgebroken een bijstandsuitkering hebben ontvangen, kunnen tot 30 december aanstaande de individuele inkomenstoeslag aanvragen. Deze nieuwe regeling vervangt de langdurigheidstoeslag, die sinds 1 januari 2015 niet meer bestaat.

Het grootste verschil ten opzichte van de langdurigheidstoeslag is dat er nu ook wordt gekeken of bijstandsgerechtigden zich voldoende hebben ingespannen om hun inkomen te verbeteren.

Men komt in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag 2016 als men:

- ingeschreven staat in de basisregistratie personen van de gemeente Enschede

- 21 jaar of ouder is maar jonger dan de pensioensgerechtigde leeftijd

- 5 jaar of langer een inkomen tot de bijstandsnorm heeft gehad

- bezittingen heeft die in totaal niet meer waard zijn dan 5.920 euro voor een alleenstaande of 11.840 euro voor een echtpaar/alleenstaande ouder.

Als de bijstandsuitkering de afgelopen 5 jaar is verlaagd vanwege een maatregel wegens schending van de arbeids- en/of re-integratieverplichtingen, dan is men uitgesloten van het recht op de individuele inkomenstoeslag. De individuele inkomenstoeslag 2016 bedraagt 114 euro voor een alleenstaande, 145 euro voor een alleenstaande ouder en 162 euro voor gehuwden. De Stichting 'Sociaal Hart Enschede' roept bijstandsgerechtigden die hiervoor in aanmerking komen op een aanvraagformulier op te vragen bij het Gemeentelijk Contact Centrum. Dat kan telefonisch via 053-4817800 of per mail via werkeninkomen@enschede.nl.