Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Concert Merry Christmas
in Jacobuskerk Enschede

Het concert Merry Christmas van Orchestra Twente is vernoemd naar de waar gebeurde film Merry Christmas uit 2005, die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en als thema de waar gebeurde kerstwapenstilstand heeft. Het is nu 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) heeft plaats gevonden en daar wil het concert aandacht aan schenken. De geboren Enschedeër Anne van der Meiden (1929) heeft toegezegd om op het concert hierover te spreken.

Het wordt een indrukwekkend concert met muziek die zijn eigen verhaal vertelt. Philippe Rombi heeft schitterende muziek geschreven voor de film, waaronder het ontroerende en adembenemende Ave Maria. Ook zal het lied I'm dreaming of home klinken in het concert. I'm dreaming of home voelt alsof het een traditionele song is. Echter, dit lied is speciaal voor deze film geschreven. Het is een eerbetoon aan de soldaten die vochten voor zowel de geallieerden als de Centrale Mogendheden in de Eerste Wereldoorlog.

Op kerstochtend 1914 klonk vanaf de Duitse zijde het Stille Nacht, Heilige Nacht. Toen het lied beëindigd was, stapte een Duitse soldaat het niemandsland in. 'Merry Christmas', riep hij, 'We not shoot. You not shoot.' Daarna zwegen de kanonnen en geweren. Dit onofficiële Kerstbestand was het begin van een spontane wapenstilstand, die zich verspreidde over het meer dan 700 kilometer lange Westelijk Front. Soldaten van beide kanten klommen uit de loopgraven, schudden elkaar de hand, maakten foto's van elkaar, zongen samen kerstliederen en speelden hier en daar een partijtje voetbal. Bariton Peter Arink zal het lied Stille Nacht, Heilige Nacht vertolken op het concert, waarin hij in het eerste couplet wordt begeleid door mondharmonicaspeler Jan Mulleman. 'We hebben fantastische solisten, strijkers en een geweldig koor die deze middag onvergetelijk maken', aldus dirigent Monique Kokkeler.

Het concert Merry Christmas vindt op zondag 11 december om 15.00 uur plaats in de Jacobuskerk te Enschede. De entree bedraagt € 10,-. Kaartverkoop via info@orchestratwente.nl. Meer info: www.orchestratwente.nl.