Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Midwinterhoorn klinkt weer
in Enschedese Ledeboerpark

Ook deze winter klinkt de Twentse midwinterhoorn bij de waterput van bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark in Enschede. Dit vindt plaats op de zondagen 27 november, 4, 11, 18 en 25 december en 1 januari.

Op 27 november en 4, 11 en 18 december is het bezoekerscentrum van 12.00 tot 16.00 uur geopend. De midwinterhoorn klinkt van 14.00 tot 15.00 uur. Op Eerste Kerstdag en op Nieuwjaarsdag is het bezoekerscentrum gesloten, maar wordt er wel midwinterhoorn geblazen. Sinds enkele jaren is het midwinterhoornblazen als Oost-Nederlandse traditie opgenomen in de lijst van nationaal cultureel erfgoed. Deze erkenning is belangrijk, want daarmee blijft de traditie, die van ouder op kind wordt doorgegeven, bewaard. Volgens een oude traditie mag er geblazen worden in de periode vanaf de eerste Adventszondag tot aan Driekoningen. Op de hoge es bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, een sfeervol Twents los hoes uit 1775, klinkt het geluid van de midwinterhoorns ver door. Daarom is dit een ideale plek voor de Enschedese midwinterhoornblazers. Over de oorsprong van het midwinterhoornblazen bestaan meerdere verhalen. In de Germaanse tijd werd er rond de kortste dag, 21 december, op hoorns geblazen om de duisternis te verjagen en het licht op te roepen. Ook werden de hoorns gebruikt als communicatiemiddel om elkaar te berichten. Zoals zoveel tradities is het midwinterhoornblazen gekerstend. Nu speelt men om het kerstfeest aan te kondigen. Over de hele wereld wordt door volkeren op grote hoorns geblazen.

Op www.enschedesemidwinterhoornblazers.nl van de Stichting Midwinterhoornblazen Twente staat alle informatie over midwinterhoorns en blaasdemonstraties.