Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Krasse senioren shantykoor
gaan terug naar basisschool

In brede zin maatschappelijk betrokken zijn, is een belangrijke pijler onder de motivatie van de koorleden van Shantykoor Wrakhout, die van zingen een tweede beroep hebben gemaakt. Dit uit zich onder andere in veelvuldige optredens bij zorginstellingen, waar de bewoners worden onderhouden door enerverende en ontspannende uitvoeringen. Ook verenigingen en bedrijven maken graag gebruik van de zanglustige senioren.

Begeleid door excellente muzikanten worden performances van allure met een hoge amusementswaarde neergezet. Elk optreden wordt met aandacht en accuratesse afgestemd op de wensen en behoeften van het publiek. Enthousiaste kerels zingen met passie en plezier liederen die gerelateerd zijn aan de (vroegere) zeevaart en het wel en wee van de bemanningen aan boord en op de wal. Het bestuur heeft positief gereageerd op suggesties om tevens hun aandacht te richten op de jeugd. Doelen zijn dan om bruggen te bouwen en informatieoverdracht tussen mensen in de derde leeftijd en leerlingen van de basisschool. Een en ander past in de maatschappelijke doelstelling van het koor. Met veel zorg en aandacht is een zogenoemd schoolproject ontwikkeld. Het is een educatief en onderhoudend project met actieve deelname van de leerlingen aan de discussie.

Het programma bevat een interessante uiteenzetting over onder andere de (vroegere) zeevaart, het sociale leven aan boord en op de wal, constructie van schepenhandel en gezondheid. Geschiedenis, functie en het ontstaan van shanty liederen worden eveneens besproken en toegelicht. Met twaalf zangers en twee muzikanten wordt de presentatie uitgevoerd. De uiteenzettingen worden geregeld onderbroken met dialogen, zang en uitleg van de liederen. Geprojecteerde beelden en video vormen een belangrijk kader bij de presentatie. Het project wordt op 8 november als eerste uitgevoerd bij de Alfonsusschool in Enschede met leerlingen van basisschoolgroep 8. Er wordt gratis een lesboek aan de leerlingen verstrekt met interessante wetenswaardigheden over de besproken onderwerpen. Sponsoren van Shantykoor Wrakhout hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van het project. Inmiddels hebben meerdere scholen interesse getoond. Het bestuur van het koor beraadt zich over vervolgprojecten.

Afbeelding
Afbeelding