Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Van Drs P tot De Jeugd van Tegenwoordig

Zaterdag 22 oktober (aanvang 13:30 uur) neemt Bobby Rootveld u tijdens een Luisterrijk-lezing mee op een reis door de ontwikkeling van de Nederhop. Van Drs P tot De Jeugd van Tegenwoordig. Plaats van handelen is Café de Pijpenla (Centrale Bibliotheek Enschede, Pijpenstraat 15) en de toegang is gratis.

Nederhop is Nederlandstalige hiphop. Deze muziekstijl ontstond door de creativiteit van de Osdorp Posse, een Nederlandstalige hiphopgroep uit Amsterdam Nieuw-West, die als eerste de term Nederhop gebruikten. De Nederhop ontwikkelde zich tot een muziekstijl die niet meer weg te denken is uit Nederland.

Rootveld maakt een muzikale reis door de geschiedenis van de Nederhop: over de ontwikkeling van de raps, de ontwikkeling van de sound en de kwaliteitsverbetering in de productie. Begon Nederhop eind jaren '80 met opnames met Amiga-computers op zolderkamertjes: tegenwoordig wordt het in de beste studio's geproduceerd. Tijdens deze lezing krijgt u alle vormen van Nederhop te horen. Let wel op: de teksten kunnen regelmatig 'explicit lyrics' in het Nederlands bevatten. Er zijn geluidsfragementen te horen van onder anderen Osdorp Posse, Bl3nder, De Jeugd van Tegenwoordig, Raymzter, Extince, Sores, Opgezwolle, Gers Pardoel, Zwart Licht en Spookrijders.

De Muziekbank Overijssel stelt zich ten doel 'het toegankelijk maken van een zo breed mogelijke collectie aan muziek-gerelateerde media voor een zo groot mogelijk publiek'. Met ruim 90.000 cd's, 10.000 lp's en 4.000 muziek-dvd's is de Muziekbank de één na grootste muziek-uitleeninstantie van Nederland. Daarnaast beheert zij de meer dan 30.000 items tellende bladmuziekcollectie van de bibliotheek Enschede. De Muziekbank Overijssel wordt gesteund door de provincie Overijssel en de samenwerkende Overijsselse bibliotheken. De Muziekbank Overijssel onderneemt in educatieve muziek-gerelateerde activiteiten en is daarvoor partner in het Educatief Centrum Muziekkwartier.