Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Werkloosheid in Twente daalt
stevig en economie bloeit op

De Twentse economie bloeit weer en de meeste arbeidsmarktindicatoren zijn positief. De terugloop van het aantal banen lijkt gestopt en het aantal geregistreerde vacatures, als indicator van de totale vacaturemarkt, blijft groeien. Ook daalt de werkloosheid en neemt het aantal geregistreerde werkzoekenden, als indicatie van beschikbaar werkaanbod, af.

Tevens is te zien dat het aantal verstrekte werkloosheidsuitkeringen (WW) afneemt. Zowel geregistreerde werkzoekenden als werkloosheidsuitkeringen dalen daarbij nog eens sneller dan gemiddeld in Nederland. Het aantal gemeentelijke bijstandsuitkeringen (WWB) neemt, in overeenstemming met de landelijke ontwikkeling, licht toe. Deze indicator reageert altijd vertraagd op economie en arbeidsmarkt. 'Eerdere gunstige arbeidsmarktprognoses kunnen we nu ook met cijfers onderbouwen', zo benadrukt Patrick Welman, wethouder gemeente Enschede en voorzitter bestuurscommissie 'Agenda van Twente'. 'Het aantal vacatures neemt toe en meer mensen vinden werk. Dat is heel positief voor de arbeidsmarkt in Twente! Ik hoop dat door de positieve berichten meer mensen zich laten informeren over hun kans op werk en over vergroten van hun 'marktwaarde'. Ik heb er vertrouwen in dat werkgevers ook mensen die wat langer uit het werkproces zijn, een kans op werk bieden!'

Het aantal geregistreerde vacatures in het tweede kwartaal van 2016 is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2015. In het tweede kwartaal 2016 stonden ruim 3.500 vacatures open. Dit is 16% meer dan een jaar eerder. De groei verschilt per beroep en beroepsgroep. Zo groeit het aantal vacatures voor zorg- en welzijnberoepen en transport- en logistiekberoepen met circa 50%.

Landelijk is het werkloosheidspercentage in het tweede kwartaal gedaald naar 6,3%. In lijn hiermee kan de daling van het Twentse werkloosheidspercentage vertaald worden van gemiddeld 7,2% in 2015 naar 6,6 % in het tweede kwartaal 2016. Naar schatting telt Twente daarmee eind juni zo'n 21.250 werklozen. Een afname van 1.750 personen ten opzichte van medio vorig jaar. In maart 2017 worden nieuwe officiƫle CBS werkloosheidscijfers voor Twente en de Twentse gemeenten over 2016 bekend.