Foto: Christina Bakuchava
Foto: Christina Bakuchava Foto: Steef Alblas

Tetem toont bezoeker
middelpunt universum

In Tetem in Enschede is een tentoonstelling geopend waarin je als bezoeker wordt meegevoerd naar verschillende bewustzijnsniveaus. Met Observatories of the Self presenteert Sara Nuytemans haar nieuwste solo-expositie die te zien is tot en met 6 november.

De kinetische kunstwerken van Sara Nuytemans zijn werelden op zichzelf, werelden zonder (voor)oordelen. De hypnotiserende werking van de ronddraaiende kunstwerken hebben een vervreemding van alledag tot gevolg, waardoor een hernieuwde focus mogelijk kan worden die ruimte biedt tot reflectie. Reflectie – zowel op de eigen (binnen)wereld als het universum – die kan leiden tot een doorgang naar een perceptie op onszelf en de natuur.

In de tentoonstellingsruimte in Tetem staan vijf waarnemingsposten opgesteld waarin de toeschouwer wordt meegevoerd naar andere bewustzijnsniveaus. In de post Observatory of the Self 3.1 draai je langzaam rond in een universum van caleidoscopische reflecties van jezelf. In Observatory of the Self 2.1 ben je het middelpunt, als een zon in een zonnestelsel, waar de planeten en de manen om je heen draaien en je reflecteren. Vooraf opgenomen videobeelden van de bezoeker worden in Observatory of the Self 1.4 in fragmenten, als ware het sterren, de ruimte in geslingerd. Je mond kan op een andere ster geprojecteerd zijn dan je oog of je neus. In Observatory of the Self 8.2 kan je een wereld diep in je eigen ogen ontdekken, terwijl je wordt meegevoerd op een instruerende stem en hypnotiserend natuurgeluid.

Sara heeft voor deze tentoonstelling een nieuw werk gemaakt, getiteld Observatory of the Self 9.1. Het natuurlijke lichtspel van een fictief raam op de grond zorgt voor desoriëntatie wanneer de schaduw van bezoekers een eigen leven gaat leiden. Sara Nuytemans (België, 1970) studeerde Industrieel ontwerpen aan de TU Delft, gevolgd door een Master in Digital Arts aan de Universiteit Pompeu Fabre in Barcelona. Sinds vijf jaar woont zij in Yogyakarta, Indonesië. Nuytemans is technisch onderlegd en haar werk is vaak opgebouwd met kinetische en/of interactieve elementen.

Tetem (Stroinksbleekweg 16, Enschede) is geopend van maandag tot en met zondag (11:00 - 17:00 uur). De toegang is gratis. Meer info op www.tetem.nl.

Foto: Christina Bakuchava