Afbeelding
Foto: Steef Alblas

De handen ineen voor een
gezonder en vitaler Twente

Vorige week werd de samenwerking op het gebied van gezondheid en vitaliteit tussen diverse organisaties in Twente bekrachtigd met het tekenen van een regionale 'pledge', ofwel plechtige belofte. En daarmee is Twente na West-Brabant, Groningen en Zeeland het vierde Regionetwerk van Nederland. Het Twentse netwerk heet 'Twente Gezond'.

Met de pledge verbinden organisaties zich aan elkaar en aan de doelen van 'Alles is Gezondheid...', het Nationaal Programma Preventie (www.allesisgezondheid.nl) waarin partijen afspraken maken en gezamenlijk acties ondernemen. Om zo een beweging op gang te brengen die leidt tot een gezonder en vitaler Nederland. Hierbij gaan de partijen uit van een brede benadering van het begrip gezondheid.

Er gebeurt veel op het gebied van gezondheid in Twente, maar samen kunnen we meer gezondheidswinst behalen. Twente Gezond verbindt partijen in Twente, zodat zij elkaar kunnen inspireren, versterken en versnellen. Zij zetten zich vanuit hun eigen expertise en samen met anderen in voor een gezonder en vitaler Twente. Twente Gezond is een platform van publieke en private organisaties in Twente: bedrijven, onderwijsinstellingen, instellingen op het gebied van gezondheid, welzijn, participatie, zingeving, sport, etc. Organisaties die direct of indirect werken aan gezondheid in Twente. Twente Gezond kent op dit moment 26 partners. Partijen kunnen zich nog altijd bij het netwerk aansluiten via www.twente-gezond.nl. GGD Twente is initiator van Twente Gezond.

De ondertekening van de pledge en daarmee de aftrap van Twente Gezond vond plaats tijdens een symposium in Enschede over positieve gezondheid en positieve psychologie. Richard Ryan, hoogleraar aan de University of Rocherster (Australiƫ) en autoriteit op het gebied van Positieve psychologie en dr. Machteld Huber, de beschrijver van het concept positieve gezondheid, gaven tijdens het symposium een inleiding. Vervolgens gaven verschillende partijen, waaronder 6 partners van Twente Gezond, workshops vanuit de praktijk. In Twente gebeurt veel op dit gebied en er zit veel energie bij Twentse organisaties om samen de veranderingen in het sociaal domein vorm te geven.

Afbeelding