Afbeelding
Foto: Steef Alblas

FysioCentrum Sengers ziet meerwaarde
preventieve lichamelijke controle tieners

Het is de nieuwste rage: 'Pokemon Go'! Overal op straat zie je jongeren druk bezig met hun smartphone. Op zoek naar 'pokemons' die op de gekste plekken te vinden zijn. Turend op hun mobiele telefoon proberen zij hun verzameling pokemons steeds maar verder uit te breiden. Een leuke en spannende bezigheid voor de jeugd, bijna verslavend! Echt iets van deze tijd. Maar het voortdurend bezig zijn met mobieltjes, tablets en computers heeft ook een keerzijde.

Waar het voorheen meestal ouderen waren, zijn het tegenwoordig nogal eens jonge kinderen die met rugklachten bij FysioCentrum Sengers aankloppen! De fysiopraktijk kijkt er niet meer van op als een 12-jarige zich meldt met rugklachten waar voorheen een 50-jarige mee aan zou komen. Kinderen die druk zijn met hun computer, tablet of smartphone zitten vaak onderuitgezakt op de bank of langdurig in een voorovergebogen houding. Ze zijn daarbij ook nog eens lichamelijk minder actief. Hoe vaak zie je tegenwoordig nog kinderen buiten voetballen of met elkaar spelletjes doen zoals tikkertje of verstoppertje spelen? Maar juist voor kinderen in de groei is beweging onmisbaar! Het gevolg van de huidige situatie is dat kinderen en tieners minder fit zijn en vaker vergroeiingen krijgen zoals een boggel. Zo'n kromme rug zorgt voor een grotere druk op de wervelkolom en daardoor ontstaan al op jonge leeftijd rugklachten.

We zouden met elkaar meer aandacht voor dit soort zaken moeten hebben. Vooral ouders kunnen kinderen meer stimuleren te bewegen. Zorgen dat ze naast computeren of spelen met de telefoon ook andere dingen doen, fysiek bezig zijn. En natuurlijk altijd attent zijn op hun zithouding! Voor ouders die zich zorgen maken over hun kind biedt FysioCentrum Sengers sinds kort de mogelijkheid een preventieve lichamelijke controle uit te laten voeren. Om ervoor te zorgen dat klachten in de toekomst kunnen worden voorkomen. FysioCentrum Sengers is gespecialiseerd in rugklachten. Eigenaar Sjoerd Sengers: 'Ik heb gemerkt dat zo'n preventieve lichamelijke controle voor tieners in een behoefte voorziet en zeker meerwaarde heeft. Het helpt om rugklachten voor te zijn. Wie twijfels heeft over de houding van zijn of haar kind raad ik aan contact met ons op te nemen.'