Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Hannes Minnaar soleert in
Beethovens Derde Pianoconcert

'Chapeau', 'Briljant', 'Hemels mooi'. De internationale pers is lyrisch over de Beethoven-opnames van pianist Hannes Minnaar, dirigent Jan Willem de Vriend en het Orkest van het Oosten. Dezelfde succescombinatie treedt op vrijdag 23 september aan in Muziekcentrum Enschede voor een uitvoering van het Derde Pianoconcert in een compleet Beethoven-programma.

Naast het Pianoconcert speelt het Orkest van het Oosten ook nog Beethovens Grosse Fuge en de razend populaire Zevende Symfonie. Hannes Minnaar, de kersverse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs (die op 1 oktober aan hem wordt uitgereikt), is geen onbekende bij het Orkest van het Oosten. Sinds zijn zeventiende soleert hij regelmatig bij het Orkest van het Oosten. Samen met het orkest nam hij ook reeds het Eerste, Tweede, Vier en Vijfde Pianoconcert van Beethoven op. Het rijtje wordt nu compleet met de uitvoering én opname van Beethovens Pianoconcert nr. 3. Tijdens de pauze van het concert zijn alle cd's verkrijgbaar. Ook is Hannes Minnaar aanwezig om deze te signeren.

De Zevende Symfonie, die na de pauze op het programma staat, was op de première al een groot succes. Het Weense publiek werd helemaal wild, vooral van het tweede deel. Dit deel bleef populair tot op de dag van vandaag en is de afgelopen jaren in tientallen films en tv-series verwerkt, van Tatort tot The King's Speech. Beethovens Zevende is misschien wel het meest opvrolijkende wat de componist ooit schreef en bevat een kracht die de luisteraar ongetwijfeld in een roes zal achterlaten.

Hannes Minnaar (piano), Jan Willem de Vriend (dirigent) en het Orkest van het Oosten verzorgen op vrijdag 23 september om 20:00 uur een concert in Muziekcentrum Enschede. Een uur voor aanvang wordt er een inleiding verzorgd.