Afbeelding
Foto: Steef Alblas

'Eindelijk! De Lairesse'
in Rijksmuseum Twenthe

Van 10 september 2016 tot en met 22 januari 2017 is het werk van Gerard de Lairesse (1641-1711) te zien in Rijksmuseum Twenthe in de unieke overzichtstentoonstelling 'Eindelijk! De Lairesse'. Nog nooit was er een tentoonstelling over deze Hollandse grootmeester. Hij is misschien wel de meest onderschatte schilder van de Hollandse Gouden Eeuw. 'De belangrijkste schilder náást Rembrandt', aldus Gregor J.M. Weber, Hoofd Beeldende Kunst van het Rijksmuseum.

In Enschede worden ruim zestig schilderijen van de Lairesse tentoon gesteld. De Lairesse schilderde monumentale stukken van enorme formaten. Uniek in de tentoonstelling is een overweldigend plafondstuk van ruim 5 bij 6 meter uit de collectie van het Amsterdam Museum, dat De Lairesse schilderde voor de regentenkamer van het Amsterdamse Leprozenhuis. Alleen de grootste 'erezaal' in RMT is groot genoeg om het plafond tentoon te stellen. Een andere zaal zal gewijd zijn aan een tiental van De Lairesses indrukwekkende grisailles van ieder bijna 3 meter hoog. Voor de tentoonstelling kan Rijksmuseum Twenthe rekenen op een groot aantal bruiklenen uit ruim 30 collecties uit binnen- en buitenland, waaronder het Rijksmuseum Amsterdam, het Louvre, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel, het Wallraf-Richartz Museum in Keulen en de Gemäldegalerie in Berlijn. Veel van deze schilderijen zijn voor het eerst in Nederland te zien.

Onder experts was het enthousiasme over deze tentoonstelling ongekend groot. RMT kon rekenen op de steun en adviezen van kunsthistorici uit zowel de museale als academische wereld. Bij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgebracht waar 20 auteurs aan hebben bijgedragen, waaronder conservatoren van het Amsterdam Museum en Museum Boijmans van Beuningen en professoren van de Nederlandse universiteiten. Bij de opening zullen Gregor J.M. Weber en Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering spreken over de kunst van De Lairesse in de Gouden Eeuw. Schrijfster Nelleke Noordervliet schreef naar aanleiding van de tentoonstelling het korte verhaal Lairesse's nacht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding