Hakim Ziyech. (foto Erik Pasman)
Hakim Ziyech. (foto Erik Pasman) Foto: Richard Thannhauser

Hakim Ziyech: afscheid
met galavoorstelling

Hakim Ziyech kreeg zaterdag na zijn galavoorstelling tegen Sparta (3-1-zege) een publiekswissel. Met een staande ovatie bedankte de aanhang van FC Twente de sterspeler. Iedereen wist dat het zijn laatste optreden was geweest in het shirt van FC Twente. Dinsdag tekende hij voor Ajax.

Met het vertrek van Hakim Ziyech komt een einde aan een soap, die bijna een jaar duurde. Het kroonjuweel van FC Twente stond al eind vorig jaar in de etalage, want het financieel geplaagde FC Twente had geld nodig. En Ziyech, zo berekenden insiders, zou toch wel een transfersom van zo'n 15 miljoen euro moeten opleveren. Maar dat bleek te hoog gegrepen. Daarnaast wilde de Marokkaans international niet naar elke club. Zo wuifde hij een aanbod van TSG Hoffenheim uit Duitsland achteloos weg.
Vorige week raakte de overgang echter in een stroomversnelling. Ajax, pijnlijk uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League door het Russische FC Rostov, meldde zich alsnog bij FC Twente. Verrassend, want eerder nog lieten directeur voetbalzaken Marc Overmars en trainer Peter Bosz namens Ajax weten dat de komst van Ziyech niet aan de orde was.
'Dat klopt', zei Peter Bosz. 'Bij Ajax hebben we al acht middenvelders, maar nu de verwachting is dat er mogelijk nog snel middenvelders vertrekken, is er een andere situatie ontstaan. Bosz sprak vorige week al met Ziyech. Die hij bewondert. Maar waarom haalde Ajax hem dan niet eerder? 'Daar ga ik niet over', aldus Bosz. Voor dit soort zaken moet je bij de club, bij Overmars zijn.'
Ajax bood in het weekeinde een bedrag voor Ziyech, dat door FC Twente niet werd geaccepteerd. Beide clubs kwamen maandag echter tot overeenstemming. Hakim Ziyech levert FC Twente een bedrag op van elf miljoen euro, maar een deel hiervan moet FC Twente afstaan aan Ziyechs vorige club Heerenveen, dat een doorverkooppercentage had bedongen.
Ziyech reageerde kort op zijn overstap naar Ajax. Dat op de valreep nog bijna de voet werd dwars gezet door Swansea City uit Engeland. Maar de speler wilde liever naar Ajax. 'Ik ben nu al trots op de volgende stap in mijn carrière', liet Ziyech dinsdag in de Telegraaf weten.
Hakim Ziyech tekende voor vijf seizoenen bij Ajax. Voor FC Twente een gevoelige aderlating. Ziyech groeide in Enschede uit tot één van de beste middenvelders van de eredivisie. In 88 wedstrijden scoorde hij 36 goals en gaf hij 29 assists. Daarvoor speelde hij voor sc Heerenveen.