Foto: Thijs de Lange
Foto: Thijs de Lange Foto: Steef Alblas

Proef Eet prikkelt de zintuigen

Tijdens de Proef Eet van 2 tot en met 4 september worden drie dagen lang de zintuigen geprikkeld in de proeftuin van Enschede. De binnenstad verandert met meer dan 40 deelnemers voor de 31ste keer in één groot openluchtrestaurant. Het is genieten van lekker eten, maar ook van muziek, straattheater en een bierplein.

De Oude Markt is als vanouds de plek waar geslenterd kan worden langs de sfeervol aangeklede pagodetentjes. Maar ook op het Ei van Ko, de Langestraat, het Van Loenshof en het Jacobusplein is er van alles te proeven en te beleven. Op het Jacobusplein is een bierplein ingericht. Hier kunnen liefhebbers naar hartenlust bier van diverse Enschedese brouwerijen proeven. Bij iedere soort bier wordt een passend borrelhapje geserveerd, zoals de speciale Bier Bitterbal. Voor kinderen is op de Klokkenplas een kinderplein ingericht waar zij zich uitstekend kunnen vermaken op een springkussen, met schminken en een zenuwspiraal. Op het Ei van Ko staat een podium waar het hele weekend tal van optredens plaatsvinden. Daarnaast zorgen diverse (straat)artiesten, waaronder Sfeerheren en Piece of Cake, voor vermaak.

De Proef Eet commissie is dit jaar een nieuwe weg ingeslagen qua huisstijl. Ook introduceren zij van 17.00-19.00 uur een vrijdagmiddagborrel in de Grote Kerk voor bedrijven in Enschede en omgeving. Gasten worden meegenomen in een gastronomische wereld vol smaak en beats. Burgemeester Van Veldhuizen opent de borrel. Een traditie die in ere wordt gehouden, is de uitreiking van de Gouden Duyt, de prestigieuze prijs voor het beste restaurant. Een vakkundige jury bestaande uit Angélique Schmeinck - meesterkok, presentator, schrijfster en culinair brein - en Rein de Roo, oud horecaondernemer in Enschede en horeca vakdocent, beoordelen deelnemers onder meer op de bereiding en presentatie van hun gerecht, de klantvriendelijkheid en de prijs-kwaliteitverhouding. Het publiek kan via www.proefeet.nl haar stem uitbrengen op haar favoriete restaurant en maakt daarbij kans op een diner voor twee bij een restaurant naar keuze. Gerechten en drankjes worden betaald met de Duyt à € 1,25. Met het kopen van Duyten steunen bezoekers de Voedselbank Enschede-Haaksbergen. Kijk voor meer informatie, de openingstijden en een overzicht van de gerechten op www.proefeet.nl.