Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Elke vijf minuten een auto verkocht

Ikwilvanmijnautoaf.nl bestaat de komende maand alweer tien jaar. Een mooi moment om stil te staan met deze onderneming die de wijze waarop consumenten hun auto in Nederland verkopen veranderd heeft.

In 2006 ontstond het idee om een website op te richten om de verkoop van auto's te faciliteren. Onder de naam Woocks werden auto's zelf ingekocht en vervolgens doorverkocht aan dealers. Daarnaast werd voor de zekerheid ikwilvanmijnautoaf.nl geregistreerd. Een fee werd aan de consument doorberekend bij een succesvolle verkoop van hun auto. Vrij snel bleek dat dit niet voldoende schaalbaar was; er werden met moeite acht auto's per week afgeleverd bij dealers. Daarom werd besloten om te gaan bemiddelen. Er werd een site (dealerdirect.nl) aangemaakt waarop dealers lijsten met auto's konden zien. Daarnaast werd de kosten voor de consument afgeschaft om de drempel weg te nemen. De inkomsten werden voortaan uit abonnementskosten voor de dealers gehaald.
Deze nieuwe werkwijze bleek te werken, maar echte groei bleef uit. Nadat de eerste medewerker in dienst kwam, werd er besloten om een extra kanaal toe te voegen om de dealer te bereiken: de telefoon. Telefonisch contact bleek uitermate effectief en al snel werd het aantal medewerkers uitgebreid. Hierdoor werd de omzet in twee jaar tijd verdriedubbeld en werd het langzamerhand tijd om de wijde wereld in te trekken. ??
De logische eerste stap was expansie naar andere vervoersmiddelen en andere landen. België was als eerste aan de beurt, hier werd in 2010 ikwilvanmijnautaf.be en jevoudraisvendremavoiture.be gelanceerd. In eerste instantie werden er auto's verkocht vanuit Nederland, maar nadat men 200 auto's per maand verkocht werd het tijd om een kantoor in België te openen. Geïnspireerd door het succes van België, werd besloten om de oversteek te maken naar de Verenigde Staten. Dit bleek toentertijd wat ambitieus, waarop werd besloten de expansie iets dichter bij huis te houden. In 2013 werd het kantoor in Duitsland geopend. Daarnaast vond expansie plaats in de vorm van voertuigen; er werd in 2010 ook gestart met het verkopen van motoren in Nederland, in 2015 werd er gestart met de verkoop van motoren in België en 2016 was het de beurt aan de Duitse motoren.
De afgelopen jaren heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt; van 1 medewerker in 2008 tot 160 medewerkers in 2016 (met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar en 11 maanden); van jaarlijks 500 voertuigen in 2006 tot 50.000 in 2016! Momenteel staat het bedrijf voor de grootste uitdaging tot nu toe: Het is tijd om de rest van de wereld te veroveren.
De auto's van ikwilvanmijnautoaf.nl zijn inmiddels een bekende verschijning in Enschede en omstreken. Dealerdirect, het moederbedrijf van o.a. ikwilvanmijnautoaf.nl, heeft zich in de afgelopen 10 jaar ontwikkeld tot een werkgever die het allemaal wat anders doet. Zo is het bedrijf 365 dagen per jaar tot 22.00 uur geopend. De afgelopen jaren is het bedrijf verhuisd van Spinnerij Oosterveld naar het oude Monuta pand aan de Noord Esmarkerrondweg. Dit jaar is de verhuizing in gang gezet naar het opvallende pand aan de Westerval waar voorheen Ipskamp gevestigd was.

Afbeelding