Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Lezing '30 jaar Tsjernobyl
in museum TwentseWelle

Op donderdag 8 september is er in museum TwentseWelle een lezing met als thema '30 jaar Tsjernobyl' De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot plusminus 22.00 uur. Sprekers zijn Hans Wolkers en Daan Kloeg, initiatiefnemers van het boekproject Silent Witnesses.

De lezing met foto's van Hans Wolkers en Daan Kloeg geeft een goede indruk van de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl, 30 jaar geleden.
In de nacht van 26 april 1986 ontplofte reactor 4 van de Tsjernobyl kerncentrale. Grote hoeveelheden radioactief materiaal kwamen in de atmosfeer en verontreinigden grote delen van West- en Midden Europa. In een straal van 30 kilometer rond de reactor was de radioactiviteit zo hoog, dat de steden en dorpen werden geëvacueerd. Honderdduizenden mensen verloren al hun bezittingen, werden ziek of stierven. Na 30 jaar is het gebied nog steeds verlaten en domineren spookdorpen met instortende huizen het gebied. Persoonlijke bezittingen maken het drama levensecht. Een vergeelde foto, een speelgoedautootje, een hoofd- loze pop…. Stille getuigen van een drama dat nog steeds voortduurt. Kort na de ramp keerde een handjevol mensen terug naar hun verontreinigde huizen. Deze self-settlers wilden per se terug naar hun moederland en namen het risico van radioactiviteit op de koop toe. Zoals de 83 jarige babushka Anna. Zij leeft een sober bestaan op haar kleine stukje land. Met de verkoop van dit boek willen de auteurs niet alleen de gevolgen van deze ramp laten zien, maar ook de self- settlers helpen.
Toegang: Leden Vrienden van Museum TwentseWelle gratis, niet leden € 3,00
U bent in de gelegenheid in de pauze het boek 'Silent witnesses' te kopen (contant betalen). Het is een Hardcover boek in het Engels, 180 pagina's, 250 kleurenfoto's en kost € 39,95.
Zie: www.chernobylwitness.com