Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Glasvezel voor laatste Twentse buitengebieden heel dichtbij

Inwoners Enschede, Hengelo, Haaksbergen en Losser krijgen dit jaar aanbod

Vandaag kondigde het Communication Infrastructure Fund (CIF) aan de laatste buitengebieden in Twente dit jaar nog een aanbod voor glasvezel te willen te doen. Het glasvezelbedrijf deed dit samen met de wethouders van de gemeenten Enschede, Losser, Hengelo en Haaksbergen en het bewonersinitiatief TwenteGlas in de Johanneskerk in Twekkelo. Dit betekent dat ook voor de inwoners van deze Twentse gemeenten glasvezel binnen handbereik is. Het gaat in totaal om zo'n 6.400 adressen. Het gebied wordt in twee fasen aangevlogen, ieder van zo'n 3.200 aansluitingen. Eerst worden de inwoners van Losser en een deel van Enschede benaderd (Noord). Daarna informeert CIF de inwoners van Haaksbergen, Hengelo en de rest van Enschede (Zuid) over het aanbod.

Aanbod

De inwoners kunnen kiezen uit diensten van 5 verschillende aanbieders. Caiway, CBizz, Fiber, Solcon en WeServe. Allen zijn landelijke aanbieders die al diensten leveren via glasvezel. De ene aanbieder heeft wat meer diensten voor de consumenten, de ander richt zich wat meer op de zakelijke klanten. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de inwoners een Vastrechtvergoeding van
€ 9,95 per maand. Enige voorwaarde is dat 50% van de huishoudens daadwerkelijk een abonnement moet afsluiten voor televisie, internet en/of telefonie. Dan legt CIF ook glasvezel aan.

Glasvezel voor Twente

Nog maar een jaar geleden is CIF gestart met de campagne Glasvezel buitenaf in Tubbergen. Inmiddels is na een succesvolle inschrijving de aanleg in deze gemeente zo goed als klaar. Ondertussen is CIF bezig met de aanleg in Dinkelland, Oldenzaal, Borne, Wierden en Hellendoorn en zijn de inschrijfperioden voor de volgende 5 gebieden, bijna afgerond, waaronder ook in Twenterand. De gemeente Hof van Twente wordt net als Losser en Enschede ook na de zomer benaderd. Daarmee is heel Twente, mits 50% wordt gehaald, straks voorzien van glasvezel, zowel in de kernen als op het platteland.

Glasvezel voor iedereen
Het uitgangspunt van CIF is om iedereen aan te sluiten. Een beperkt aantal inwoners kan geen gebruikmaken van het standaard aanbod, maar krijgt een maatwerkoplossing aangeboden. CIF zal hen persoonlijk benaderen om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het realiseren van de glasvezelverbinding.

Samenwerking met TwenteGlas

Om de doelstelling van 50% inschrijvingen te halen, werkt CIF samen met TwenteGlas. Dat is het bewonersinitiatief binnen de gemeenten Enschede, Losser, Haaksbergen en Hengelo dat zich als doel heeft gesteld het buitengebied van Twente te voorzien van glasvezel.

Informatieavonden

Inwoners van Losser en het eerste deel van Enschede ontvangen na de zomervakantie een uitnodiging voor de informatieavonden. CIF kiest ervoor om inwoners persoonlijk te informeren. "Wij vinden het belangrijk om vanuit CIF te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50 % noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstenaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op het gebied van diensten, kunnen bij hen terecht," vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

Meer informatie

Meer informatie is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.