Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Op vakantie met je kinderen na echtscheiding

De zomervakantie staat weer voor de deur. Tijd om te genieten van een mooie vakantie op een (veilige) bestemming. Voor je de deur achter je dicht trekt, moet er van alles gebeuren.

Koffers inpakken, oppas voor de hond, buren inlichten en reisdocumenten regelen. In dat laatste geval komt er voor een gescheiden ouder iets belangrijks bij, namelijk schriftelijke toestemming van de andere ouder om de kinderen mee op vakantie te nemen. De regels zijn namelijk streng om kinderontvoering te voorkomen. De overheid heeft hiervoor een speciaal document op haar site staan: 'Formulier toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland'. Naast dit formulier is het verstandig aanvullende documenten mee te nemen waaruit het gezag over het kind blijkt, zoals uittreksel uit het gezagsregister, vonnis rechtbank en/of ouderschapsplan. De douane en/of marechaussee kan hier naar vragen.

Wil uw ex niet meewerken, dan kunt u 'vervangende toestemming' van de rechter vragen. Daarvoor heeft u een advocaat nodig. Dit kan via een kort geding dat enkele weken kan duren. Hopelijk komt u er samen uit en is de gang naar de rechter niet nodig, vooral in het belang van uw kinderen. Zo kunt u nog meer genieten van een fijne vakantie.

Bennie Bles, Scheidingsplanner, Deurningerstraat 224 te Enschede