Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Film 'Project I-M' opent
deuren grote filmstudio's

Negen Saxion-studenten van de Academie Creatieve Technologie hebben meegedaan aan een onderwijsexperiment in samenwerking met het high tech bedrijf Thales. In het experiment van een jaar werden de studenten uitgedaagd om een korte film te produceren van een 3d geanimeerde robot. Belangrijke voorwaarde die gesteld werd, was dat de film van bioscoopkwaliteit moest zijn. En dat hebben ze geweten!

Op 1 juli ging de film Project I-M in première. De film, die te zien is op www.thalesgroup.com/projectim, start in de fabriekshal van Thales. In de hal waar normaal gesproken radarsystemen worden gebouwd, wordt dit keer een robot geboren die op reis gaat door Nederland. Op Zr. Ms. Groningen van de Koninklijke Marine integreert de robot met het schip en vormt de geïntegreerde Mast: een stuk techniek ontwikkeld in de Gouden Driehoek, waarmee de Koninklijke Marine wereldwijd voorop loopt.

De negen studenten moesten zich in korte tijd razendsnel ontwikkelen. Veelal door zelfstudie werd het 3d vak geleerd, maar voor enkele zaken werden naast Saxion-docenten ook professionals van de Filmacademie in Amsterdam en het ArtEZ Conservatorium betrokken om de studenten op te leiden. Saxion-student Gerald Bussink: 'Het is als een nieuwe taal leren. We leerden werken met 3d pakketten als Houdini, Maya, Nuke en Vray. Aan de kwaliteit van elk shot kan ik zien welke aan het begin zijn gemaakt en welke in een later stadium. De rode draad voor ons was het grote FMX festival in Stuttgart, de plek waar je moet zijn als het om visual effects gaat. Alle belangrijke studio's zijn hier aanwezig en het niveau wat er wordt gepresenteerd is waar je jezelf aan probeert op te trekken. We toonden hier onze portfolio, zowel om feedback te krijgen als onszelf te presenteren aan deze studio's. Zodoende zijn er door de film Project I-M een aantal deuren van grote filmstudio's voor ons open gegaan.'