Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Historische stadswandeling met torenbeklimming

Tot en met september geeft Het Stadsgilde elke eerste vrijdag van de maand een historische rondleiding voor maximaal acht personen. Startpunt is bij de Tourist Info (VVV) aan het Stationsplein 1a, waar je gastvrij wordt ontvangen door een gids van het Stadsgilde.

Vanaf de Tourist Info vertrekt de groep om 11.00 uur richting het centrum. De stadsgids neemt je mee naar de mooiste oude plekjes van het centrum. De geschiedenis van Enschede staat bij deze wandeling centraal. Met als letterlijk hoogtepunt een beklimming van de toren van de Grote Kerk. Bovenin de toren wordt de groep ontvangen door stadsbeiaard Joke Brandsma, die uitleg geeft over het carrillon dat ze bespeelt. De wandeling, inclusief torenbeklimming en uitleg, duurt ongeveer anderhalf uur.

't Gilde verzorgt diverse thema-wandelingen die worden geleid door deskundige 55-plussers met hart en ziel voor de Enschedese geschiedenis. Wie Enschede een beetje kent, weet dat de binnenstad meer te bieden heeft dan alleen cafés en winkels. Oude villa's getuigen van een rijk verleden waarin de textielindustrie floreerde. Niet alleen door het zien van gebouwen of monumenten, maar ook door verhalen die de gidsen vertellen, krijgt men een beter beeld van Enschede en haar geschiedenis.

Joke Brandsma is stadsbeiaardier van Enschede. Joke studeerde orgel, beiaard, koordirectie en kerkmuziek te Leeuwarden, Arnhem en Amersfoort/Utrecht. Tijdens haar studie behaalde zij diverse prijzen als organist en beiaardier. Zij gaf in binnen- en buitenland beiaardrecitals en verving vele jaren achtereen de vaste beiaardier in Deventer en Doetinchem.

De historische stadswandeling met torenbeklimming vindt plaats op vrijdag 1 juli, 5 augustus en 2 september. De kosten bedragen € 5,- per persoon. Reserveren kan bij de Tourist Info via telefoonnummer 053-4323200 of per e-mail: info@enschedepromotie.nl.