Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Hoornconcerten met Rob van de
Laar en JeugdOrkest Nederland

Onder leiding van dirigent Jurjen Hempel zal het Kamerorkest van het JeugdOrkest Nederland (JON) in juni een drietal concerten geven. Op 24 juni (20.00 uur) treden zij op in de Grote Kerk van Enschede. Het is dé kans om de toekomst van de klassieke muziek eens in intiemere setting te horen.

Vrolijk beginpunt van het concert is de 16e symfonie van Mozart, die hij op zijn zestiende schreef. Vervolgens begeleiden de jonge orkestleden de weergaloze solist Rob van de Laar tijdens de bijzonder fraaie tweede hoornconcerten van Haydn en Mozart. Tot slot speelt het JeugdOrkest Nederland de 22ste symfonie van Haydn, ook wel 'De Filosoof' genoemd.

In het JON spelen getalenteerde jongeren afkomstig uit het gehele land. Ze staan bekend om de passie en het enthousiasme waarmee ze spelen. Met fris en uitstekend orkestspel geven de jongeren elk concert weer een prikkelend betoog voor de klassieke muziek. Eens per twee jaar presenteert het JON zich als kamerorkest. De grote orkestwerken worden even los gelaten en de aandacht wordt verlegd naar barok of klassieke meesterwerken. Deze projecten bieden het JON daarnaast de kans om samen te werken met bijzondere solisten.

Jurjen Hempel, een van de meest interessante en veelzijdige Nederlandse dirigenten van zijn generatie, is al sinds 2000 de vaste dirigent van het JON. Naast het werken met professionele orkesten is hij een groot inspirator voor jonge musici. Zijn missie is het overdragen van muziekliefde aan jongeren en het ontwikkelen van hun talent.

Rob van de Laar is solo-hoornist van het Gelders Orkest en remplaceert bij verschillende orkesten en ensembles, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Van de Laar was geruime tijd trots orkestlid van het JeugdOrkest Nederland.