Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Zomeravondwandeling Aamsveen:
sagen, vogels en zeldzame planten

Nieuwsgierig naar de sagen van de 'hè-mannekes' in het Aamsveen? Ga dan op dinsdagavond 21 juni mee op excursie in het Aamsveen, een uniek hoogveengebied. Met de gids van Landschap Overijssel ontdek je de prachtige natuur en hoor je alles over de bewoners die hier 's nachts rond zouden spoken. De avondwandeling is leuk voor de hele familie en duurt ongeveer anderhalf uur.

In het Aamsveen is bijzonder veel te zien. Het is één van de zeldzame hoogveengebieden in ons land en naast het hoogveen vind je hier heide, beekbosjes en graslanden. Een plek waar ook zeldzame planten als de gevlekte orchis en zevenster goed gedijen. Ben je vogelliefhebber? Ook dan kom je goed aan je trekken. In het Aamsveen leven zo'n zeventig vogelsoorten, waaronder de blauwe kiekendief en grauwe klauwier.

Het Aamsveen is ook een plek waarover veel verhalen de ronde doen. Bijvoorbeeld over de zogenaamde 'hè-mannekes' die als dwaallichten over de moerassen dansten en 'hè, hè, hè' riepen. Vroeger waagden boeren zich dan ook 's nachts niet in de buurt van het veen. Nieuwsgierig naar meer verhalen? Onderweg vertelt de gids van Landschap Overijssel je graag meer.

De excursie Midzomer in het Aamsveen start op dinsdagavond 21 juni om 20.00 uur op de kruising van de Roodmolenweg, de Sagenweg en de Aamsveenweg. Aangezien het veen zompig is, wordt aangeraden om stevige laarzen aan te trekken. Ook een verrekijker komt goed van pas. De bijdrage voor de activiteit is € 3,00; kinderen mogen voor € 1,50 meelopen (graag vooraf contant te voldoen). De avond is gratis voor donateurs van Landschap Overijssel. Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers, provincie Overijssel en de Nationale Postcode Loterij.

Landschap Overijssel beheert en ontwikkelt natuur en landschap in de hele provincie Overijssel met oog voor mens, plant en dier. Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten van Landschap Overijssel op www.landschapoverijssel.nl.