Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Eerste tien jongeren succesvol
opgeleid tot echte Bike Doctors

Welzijnsorganisatie Alifa heeft door middel van het project Alifa Bike Works de eerste tien jongeren met succes opgeleid tot Bike Doctors, de fietsmonteurs van dit project. Wethouder Eelco Eerenberg reikte vorige week donderdag op de Performance Factory officieel de certificaten uit aan de geslaagden.

Aan de hand van een scholing van vier lesavonden (inclusief een examen) hebben tien jongeren in april de basis Fietstechniek geleerd en het examen behaald. Vanaf nu gaan zij als Bike Doctors mee de straat op tijdens de wijkactiviteiten van Alifa Bike Works. Hierbij repareren de jongeren fietsen die ter plekke door wijkbewoners gebracht kunnen worden. Doordat de jongeren in direct contact staan met de klant (buurtbewoners) krijgt de verrichte arbeid een andere waarde, zowel voor de jongere als voor de klant. Er ontstaat bij de jongere een groei op het vlak van diens eigenwaarde en bij de klant gevoelens van respect en waardering. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat de beeldvorming bij zowel de jongere als de klant positief wordt bijgesteld. Voor de inzet die zij plegen tijdens deze wijkactiviteiten, ontvangen de jongeren een zakgeldvergoeding vanuit het project.

In het eerste seizoen van Alifa Bike Works in 2015 werd door de jongeren die meehielpen uitgesproken dat er behoefte was aan scholing over fietstechniek. Van daaruit is het lesprogramma basis Fietstechniek ontwikkeld en is de scholing opgezet.