Afbeelding
Foto: Steef Alblas

'Rijks' en 'Stedelijk'
gaan samenwerken

Het besluit is genomen, Rijksmuseum Twenthe en Museum TwentseWelle gaan vanaf deze maand vergaand samenwerken. Er komt één directie, één operationele organisatie en per 1 januari 2017 ook één Raad van Toezicht. De museumstichtingen blijven zelfstandige rechtspersonen met hun eigen doelstellingen, begrotingen en verplichtingen. Voor het publiek blijven er twee musea.

Beide musea zullen vanuit één visie werken. Een visie die ze verschillend invullen. Voor allebei geldt dat ze de menselijke verbeelding centraal stellen. Het is de verbeelding die ons verhalen vertelt, een verleden creëert, waarden vormt, kunstwerken schenkt en houvast biedt. In een tijd waarin alles razendsnel verandert en waarin oude zekerheden wankelen, is de verbeelding, meer dan ooit, van groot belang. Museum TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe bestuderen, presenteren en stimuleren de menselijke verbeelding. Want het is de verbeelding waarmee we vorm en betekenis geven aan onze wereld.

Museum TwentseWelle ontwikkelt zich tot een veelzijdig familiemuseum waar de menselijke verbeelding in de volle breedte gepresenteerd wordt. Rijksmuseum Twenthe is een kunstmuseum dat beschouwelijk is en dat belangrijke tentoonstellingen organiseert voor een landelijk publiek. In TwentseWelle draait het om de kennis, het experiment en het meedoen. Rijksmuseum Twenthe stelt de intuïtie van de kunstenaar centraal. En daarmee vullen beide musea elkaar perfect aan, want als iets onze westerse cultuur in de afgelopen 300 jaar vaart heeft gegeven, dan is het wel het voortdurende samenspel tussen ratio en intuïtie, tussen verlichting en romantiek. Museum TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe zijn als de Yin en Yang van onze cultuur.

Rijksmuseum Twenthe en Museum TwentseWelle zijn beide nauw verbonden met de geschiedenis van de Twentse regio. Het is daarnaast de blik op de wereld die de musea met elkaar gemeenschappelijk hebben. En de bijdrage die ze willen leveren aan de maatschappij en in het bijzonder Twente. Met de samenwerking sorteren Museum TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe voor op het advies van de Raad voor Cultuur om het landelijk cultuurbeleid beter te laten aansluiten op de kwaliteiten van de stedelijke regio Twente. Arnoud Odding wordt directeur-bestuurder van beide instellingen en Helma Hoving, die in de afgelopen tijd al interim directeur was van Museum TwentseWelle, wordt adjunct-directeur met als speciale verantwoordelijkheid de integratie te begeleiden tot één slagvaardige organisatie.