Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Scholieren heten vluchtelingen welkom

Gisteren (woensdag) is er in honderden klassen op nagenoeg alle middelbare scholen in Enschede, een grote welkomstactie voor vluchtelingen gehouden. De actie onder de duizenden jongeren was niet alleen bedoeld als een hartelijk welkom voor nieuwe stadsgenoten, maar ook om voor een positieve stemming in heel Enschede te zorgen over de komst van de vluchtelingen.

Onder het motto 'Meedoen gaat toch echt 't makkelijkst als je welkom bent' hopen de jonge initiatiefnemers van de actie iedereen in Enschede bewust te maken dat de '053 vluchtelingen' welkom zijn in elke klas op elke middelbare school. In nagenoeg elke middelbare school hingen welkomstposters aan de klassenmuren met de tekst 'Hi, 053 refugee! Our doors are open. Welcome!' Een poster die aan de vluchtelingen, maar vooral aan alle jongeren in de klas zelf, laat weten dat in desbetreffende klassen de nieuw te arriveren Enschedese inwoners welkom zijn. Ook kregen leerlingen gisteren de mogelijkheid om via Facebook of andere sociale media hun boodschap te verkondigen.

'Wij moeten in Enschede niet zo bang zijn voor andere culturen, andere gewoonten, andere opvattingen of veranderingen', vinden de Enschedese initiatiefnemers van de actie. 'Wij moeten open staan voor de wereld om ons heen, ook al verstaan de meeste vluchtelingen geen Nederlands of Twents en geloven en doen ze dingen anders dan wij. En zeker als er jongens, meisjes, mannen, vrouwen en kinderen in nood zijn, die de verschrikkelijkste dingen hebben meegemaakt, dan zijn ze welkom en moeten wij ze eenvoudigweg helpen.'

Met de welkomstactie hopen de initiatiefnemers dat Enschedese jongeren het voortouw nemen en alle inwoners van Enschede de boodschap meegeven om de vluchtelingen welkom te heten in hun hart en stad. Iedereen in Enschede mag aansluiten bij de welkomstactie via de Facebook-pagina www.facebook.com/053vluchtelingen.