Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Exposities Maduro en Landweer
in Galerie Beeld & Aambeeld

Tot en met 6 juli zijn in Galerie Beeld & Aambeeld aan de Walstraat 13 in Enschede tentoonstellingen te zien van Etta Maduro en Sonja Landweer. Etta Maduro exposeert met 'acrylverf op doek, gemengde techniek op papier', terwijl Sonja Landweer 'sieraden – een retrospectief' tentoonstelt.

Het is voor de tweede keer dat de Enschedese kunstenares Etta Maduro haar werk bij de Enschedese galerie Beeld & Aambeeld tentoonstelt. Zoals voor haar gebruikelijk is, schildert ze in gloedvolle kleurnuances. Haar composities zijn monumentaal van opbouw, niet gecompliceerd, wel evenwichtig en er ontstaan in haar schilderijen vaak donkere haast mystieke ruimten, met grote vormen als decorstukken die de werking hebben van een lichtbron. Het werk houdt het midden tussen abstract expressionisme en lyrische abstractie, hoewel deze begrippen zelden de lading dekken. Eén van haar grootste inspirators is de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko en dat is duidelijk in haar werk terug te zien. Wie zich ervoor openstelt, kan zichzelf ook bij de schilderijen van Maduro een andere wereld ingezogen voelen.

Sonja Landweer is de afgelopen jaren een trouwe participant geweest in allerlei sieradenprojecten, zoals de tentoonstelling 'Herinner-ring/Remember-ring'. Vanaf 1954 heeft ze haar eigen atelier in Amsterdam en ze bekwaamt zich verder in haar discipline: keramiek. Vanaf 1965 woont ze in Kilkenny (Ierland), eerst als 'artist in residence', later betrekt ze daar permanent een eigen huis. Ze bouwt een reputatie op en wordt alom gewaardeerd. In 1968 wordt zij Membre titulaire van de Académie Internationale de la céramique in Geneva, in 1981 ontvangt zij het lidmaatschap van Aosdána, de hoogste Ierse onderscheiding voor kunstenaars en in 1992 ontvangt zij het Honorary Fellowship van de national College of Art and Design in Dublin. Ze is nog steeds actief en heeft intussen ook een grote naam op het gebied van sieraden. Dit laatste was de reden om haar te vragen van haar sieradenoeuvre een retrospectief te mogen maken, een idee waar ze van harte mee instemde.