Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Project Cultuurmaatjes
helpt langdurig werklozen

Vrijwilligers die langdurig werklozen coachen en ondersteunen. Dat is het principe van het project 'Cultuurmaatjes' van de Volksuniversiteit Enschede (VUE) waarin een groep vrijwilligers langdurig werkeloze mensen gedurende zes maanden coacht en ondersteunt.

De vrijwilligers helpen met het ontdekken en verder ontwikkelen van talenten. Verder ondersteunen ze bij het uitbreiden van een sociaal netwerk van de werkeloze. Zij doen dit door samen op bezoek te gaan bij allerlei culturele instellingen in Enschede. Want kunst en cultuur is een goed middel om mensen te activeren, nieuwe contacten op te doen en ze hun talenten te laten ontdekken. De afgelopen drie jaar hebben drie groepen het project met goede resultaten afgerond met financiƫle ondersteuning van het Oranje Fonds. Het project levert een bijdrage aan de sociale cohesie in de stad Enschede en het is voor de VUE een goede reden om het project opnieuw aan te bieden voor nieuwe groepen.

In Cultuurmaatjes krijgt iedere deelnemer die langdurig werkeloos is een maatje, een vrijwilliger, om gedurende het project mee op te trekken. Samen gaan de cultuurmaatjes op bezoek bij allerlei culturele instellingen zoals de TwentseWelle, Tetem Kunstruimte en het Nederlands Symfonie Orkest. Maar ook 'gewone' culturele verenigingen in Enschede staan op het programma zoals een zangkoor, een drumband of een amateur toneelvereniging. De bedoeling is dat langdurig werkeloze mensen door Cultuurmaatjes ontdekken waarvoor zij talent hebben, wat ze leuk vinden om te doen, wat bij hen past en welke mogelijkheden kunst- en cultuurinstellingen en culturele verenigingen hen te bieden hebben. Het doel is dat deelnemers actief worden als vrijwilliger bij een culturele instelling of lid worden van een culturele vereniging. Gedurende het project Cultuurmaatjes ontdekken deelnemers dat in kunst- en cultuurinstellingen een heleboel leuke, nieuwe en nuttige ervaringen en sociale contacten opgedaan kunnen worden.

In 2016 heeft Cultuurmaatjes nog een paar plekken vrij voor zowel deelnemers (langdurig werkeloze mensen) als voor vrijwilligers. De start is op woensdag 7 september. Aanmelden kan tot 17 juni. Info via info@vuenschede.nl of bel naar 053-4323304.