Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Gids met adviezen en
tips voor de bijstand

De stichting 'Sociaal Hart Enschede' heeft dankzij de deskundige input van de advocaten Petra Gerritsen en Jan Melief en de juristen Martin Zandt en Marijke de Weger een handige gids samengesteld met 'Tips en adviezen voor de bijstand'. De informatiegids is bedoeld voor zowel bijstandsaanvragers als bijstandsgerechtigden.

Zij worden uitvoerig geïnformeerd en geadviseerd over hun rechten en plichten bij de bijstandsaanvraag en tijdens de periode dat zij bijstand ontvangen. De online gids van 'Sociaal Hart Enschede' is in twee hoofdstukken onderverdeeld. Het eerste hoofdstuk gaat over de aanvraag van een bijstandsuitkering (Handig van te voren, Naar het Werkplein, Bewijslast en gevraagde gegevens, Recht op een wettelijk voorschot en Aanvraag voor jonger dan 27 jaar). Het tweede hoofdstuk geeft advies voor bijstandsgerechtigden (Inlichtingenplicht, Medewerkingsplicht, Onderzoek door de gemeente, Kostendelernorm, Bijzondere bijstand, Problemen en wat te doen, Bijstandsnormen en Vermogensgrens).

Woordvoerder René Beunders is verheugd met de realisatie van de gids: 'De gemeente Enschede voert al jaren een repressief en inhumaan bijstandsbeleid. Daarom is het van groot belang dat burgers goed geïnformeerd worden over hun rechten en plichten in de bijstand (Participatiewet).' De gids 'Tips en adviezen voor de bijstand' is te vinden op www.sociaalhartenschede.nl. Mensen met vragen of problemen kunnen mailen met info@sociaalhartenschede.nl of bellen met 06-51322224.