Afbeelding
Foto: Steef Alblas

'Ze was het
wachten waard'

Een vijfling (de oudste, de trots, de lust, de stervende en de schrijver) van om en nabij de vijftig zit temidden van een groot aantal koffers te wachten voor de gesloten deur van hun ouderlijk huis. Al heel erg lang. De schrijver is de enige die kan lezen en aan de hand van dagboekfragmenten die hij voorleest wordt langzaam duidelijk wat er is gebeurd.

De moeder heeft haar vijfling op straat gezet, maar de loyaliteit van de vijfling jegens moeder is echter grenzeloos. Ze geven de hoop niet op ooit weer eens te worden binnen gelaten. Zo zijn ze tot elkaar veroordeeld en rijgen de dagen zich aaneen. Hoop, afgunst en claimgedrag wisselen zich in een rap tempo af. Het is een mengeling van realisme en absurdistische momenten.

Aldus de ingrediënten van de tragi-komedie 'Ze was het wachten waard', die op zaterdag 28 mei (aanvang 20.30 uur) en zondag 29 mei (aanvang 15:00 uur) in Het Vestzaktheater wordt opgevoerd door Theatergroep SpeelGoed. De spelers zijn Eric Koster, Wilma van Nieuwenhuijsen, Erik Kummer, Jannet Snijders-Huizinga en Liesbeth van Dorp. Zij kennen elkaar van verschillende theaterproducties, destijds gestart als cursus 'voorstelling maken' bij Concordia. Bij een terloopse ontmoeting een aantal jaren later met een speler hadden ze niet veel woorden nodig om weer het enthousiasme op te rakelen. Binnen no time zaten ze aan tafel en was SpeelGoed geboren.

Theatergroep SpeelGoed werkt met repertoireteksten; de repetitieperiode duurt gemiddeld 10 maanden. Afhankelijk van de toneeltekst die ze gezamenlijk kiezen ontstaat de groep; de groep wisselt dus wel enigszins van samenstelling. Er is wel een vaste kern, deze theaterproductie bestaat uit vijf spelers, maar een volgende productie kan bijvoorbeeld met een dubbel aantal spelers plaatsvinden. Acteertalent en leeftijd is daarbij ondergeschikt aan motivatie en spelplezier. Wat het uiteindelijk oplevert, kunt u op 28 en 29 mei zelf voor € 10,00 aanschouwen in Het Vestzaktheater (www.hetvestzaktheater.nl).