Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Themamiddag 'Sporen van WO II'

Wist je dat de bossen van Hof Espelo tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden als geheime stalling voor vliegtuigen? Meer daarover ontdek je tijdens de themamiddag 'Sporen van WO II' op zondag 1 mei. Landschap Overijssel organiseert een lezing over het oude vliegveld met aansluitend een excursie voor wie meer wil zien. De lezing begint om 12.45 uur; de excursie om 13.30 uur.

Op landgoed Hof Espelo zijn veel sporen te vinden uit de Tweede Wereldoorlog. Zo was de villa bezet door Duitsers en maakte het landgoed onderdeel uit van vliegveld Twente. En dat is nog goed te zien aan de rolbanen. Deze banen gebruikte de bezetter om hun vliegtuigen over te verplaatsen en in de bossen te verstoppen. Voor wie meer wil weten wat er gebeurde op Hof Espelo tijdens de oorlog, is er een lezing over het vliegveld. Waarvoor werd het vliegveld gebruikt? Welke vliegtuigen stonden er? Hoe zag het eruit? Deze en meer vragen komen aan de orde. Aansluitend kun je met de gids mee op excursie naar de plekken waar je nog restanten ziet van de oorlog. De excursie duurt 1,5 tot 2 uur.

De themamiddag 'Sporen van WO II' is op zondag 1 mei. De lezing is om 12.45 uur, de excursie start om 13.30 uur vanaf het Koetshuis. De bijdrage voor de lezing en excursie is € 3,-; kinderen betalen € 1,50. Donateurs van Landschap Overijssel mogen gratis mee op vertoon van hun ledenpas. Het Koetshuis is open van 11.00 – 17.00 uur. Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers en de Nationale Postcode Loterij.

Landschap Overijssel beheert en ontwikkelt natuur en landschap in de hele provincie Overijssel met oog voor mens, plant en dier. In de 54 eigen natuurterreinen, maar ook bij particuliere eigenaren en agrariërs in het landelijk gebied. Het werk van Landschap Overijssel wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, het ministerie van EZ, Provincie Overijssel, sponsoren en donateurs en de inzet van talloze vrijwilligers. Kijk voor meer informatie over activiteiten van Landschap Overijssel op www.landschapoverijssel.nl.