rnoud Odding (directeur van Rijksmuseum Twente in Enschede) en Ralph Keuning (directeur van museum De Fundatie in Zwolle) kregen de ten Hag Prestatieprijs 2016 uitgereikt. (foto Henk Nowee/ten Hag)
rnoud Odding (directeur van Rijksmuseum Twente in Enschede) en Ralph Keuning (directeur van museum De Fundatie in Zwolle) kregen de ten Hag Prestatieprijs 2016 uitgereikt. (foto Henk Nowee/ten Hag) Foto: Richard Thannhauser

Museumdirecteuren delen de
Ten Hag Prestatieprijs 2016

'Twee vernieuwers en bouwers op museaal gebied', zei juryvoorzitter Wilma van Ingen over Ralph Keuning (directeur van museum De Fundatie in Zwolle) en Arnoud Odding (directeur van Rijksmuseum Twente in Enschede). Vorige week kregen zij de Ten Hag Prestatieprijs 2016 uitgereikt.

Beide trekken grote groepen mensen van buiten de regio, onder meer met de dubbeltentoonstelling van Joseph Turner afgelopen winter. Daarmee hebben zij een nieuw bewustzijn aangewakkerd van het belang van musea en de meerwaarde van zulke voorzieningen in het werkgebied van Ten Hag makelaars & financiƫle dienstverleningsgroep. 'Odding en Keuning leiden heel verschillende musea, maar ze doen dat met enorme geestdrift en overtuiging. En als dat soms samenkomt, dan ontstaat iets van internationale allure', aldus de jury.

Elk jaar gaat de prijs naar een persoon, groep of instantie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor Oost-Nederland, het werkgebied van Ten Hag. Een deskundige jury, bestaande uit Clemence Ross, Albertjan Peters en voorzitter Wilma van Ingen, maakt elk jaar een zorgvuldige afweging. Dit jaar stelden zij de culturele sector centraal. Zeker in Oost-Nederland zijn de budgettaire aanslagen vanuit het Rijk hard aangekomen. Toch weten diverse culturele instanties om, tegen alle winden in, met succes nieuwe producties te realiseren.