Corina Vierhout en haar dochter Sanne.
Corina Vierhout en haar dochter Sanne. Foto: Richard Thannhauser

Opeens had ze kanker

Acht jaar is Sanne uit Enschede als ze leukemie krijgt. Haar moeder, Corina Vierhout, gaat een dagboek bijhouden om familie en vrienden op de hoogte te houden. Haar verhaal is nu te lezen in een boek dat sinds maart te koop is: 'Opeens had ze kanker'.

'Sanne wilde graag dat we van mijn dagboek uit die tijd een 'echt boek' zouden maken. Misschien kunnen we daarmee anderen helpen, mama, en dan is het niet voor niets geweest dat ik dit heb meegemaakt' zei Sanne.' Acht jaar was Sanne, toen ze leukemie kreeg. De leukemie kwam bovendien een tweede keer terug, ondanks alle zware chemokuren: stamceltherapie was nog de enige kans op genezing en haar broertje Tim werd haar donor. Haar moeder hield in beide periodes een dagboek bij en maakte ook vele foto's. Daarmee hielden ze familie en vrienden zo goed mogelijk op de hoogte. Nu is 'het boek van Sanne' ook te koop.

Het was zo'n totaal andere wereld waarin het gezin van het ene op het andere moment terechtkwam. 'Ik snap heel goed dat mensen zich dat niet zo goed kunnen voorstellen. Wij hadden geen idee van wat ons allemaal te wachten zou staan. Er was ook helemaal geen gelegenheid om ons daarop voor te bereiden: in één dag veranderde opeens ons hele leven. We hopen dat ons boek andere mensen kan helpen, als zij plotseling in een vergelijkbare situatie terechtkomen.'

'Er zijn zo veel mensen met zieke kinderen, maar er zijn ook zo veel familieleden en vrienden van mensen met zieke kinderen. Door te delen hoe wij het hebben ervaren, hopen wij die mensen een hart onder de riem te kunnen steken. Natuurlijk is elke situatie anders. Ieder kind reageert anders en de behandeling kan beter of slechter verlopen als bij Sanne is gebeurd. Wat Sanne heeft doorgemaakt, is háár verhaal. Maar de onzekerheid, het verdriet en soms ook de mooie momenten zijn universeel', vertelt Corina Vierhout.
(zie ook pagina 4)