Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Expo bij Beeld & Aambeeld:
Metselaar en Van den Akker

In zijn kunst verbeeldt Peter van den Akker altijd de mens in allerlei gedaantes en uitdrukkingen in relatie tot de omgeving. Jeanet Metselaar laat deze mensen schitteren met haar markante sieraden. Beiden exposeren van 23 april tot en met 1 juni en in Beeld & Ambeeld in Enschede

In al het werk van Peter van den Akker staat het mensbeeld centraal; niet als individu maar als universele gestalte, waarbij hij op transparante wijze tijdsbeelden en gelaagdheid in menselijk handelen naar voren brengt. Verhoudingen tussen mensen, verschuivingen in wereldculturen en veranderingen in techniek, architectuur, natuur en mensbeeld vormen zijn inspiratiebronnen. Het zijn beelden en sferen die naast en met elkaar bestaan. Zijn werkwijze omvat veel technieken in verschillende materialen; schilderijen, gemengde technieken op papier/collages, zeefdrukken, beelden in cortenstaal en keramische objecten getuigen hiervan. Peter van den Akker (Kortenhoef) studeerde aan de Kunstacademie H.K.U. te Utrecht.
De sieraden van Jeanet Metselaar zijn zonder uitzondering prominent aanwezig. Door het formaat, de kleur en het materiaalgebruik ontkomt de drager niet aan aandacht. Zelfs als ze niet gedragen worden blijven deze sieraden spannende objecten. Vanuit een fascinatie voor structuren, ritme en kleur ontstaan originele sieraden waar je niet omheen kunt. Kenmerkend voor het werk van Jeanet Metselaar is het gebruik van kunstleer omdat het zich soepel laat vormen en dragen. Soms worden echter ook alledaagse dingen in een hele andere context geplaatst door er een sieraad van te maken. Voorbeelden hiervan zijn tetrapakken en glossy magazines. Jeanet Metselaar (Groningen), studeerde aldaar aan de Nieuwe Lerarenopleiding Textiele werkvormen en Tekenen.