10 tegen 11

Wat is het toch vreemd dat tien spelers meer kunnen brengen dan de elf die in de basis starten. FC Twente stond met 1-0 voor tegen de Graafschap en had de wedstrijd onder controle.

Het had er alle schijn van dat FC Twente drie punten uit Doetinchem zou meenemen. De Graafschap-trainer Jan Vreman spoorde zijn spelers aan met grof geweld de spelers van FC Twente te intimideren. Dat lukte! Tesselaar schopte Ziyech bewust ondersteboven waarna hij met rood het veld moest verlaten. Wat FC Twente niet door had was dat Tesselaar dit bewust deed om er die avond in elk geval nog een gelijk spel en dus een punt voor de Graafschap uit te slepen. Coach René Hake wist niet wat hij er mee aan moest, wisselde zijn beste man van het veld (Cabral) voor debutant Smidt en miste daardoor voorin een speler die met gemak de 0-2 op het scorebord had kunnen zetten. Geen beste zet van Hake en tactisch gezien absoluut geen hoogstandje, maar gezien de inzet van zijn mannen hadden ze ook zeker geen recht op de drie punten.

In de thuiswedstrijd vorig jaar van FC Twente tegen de Graafschap gebeurde bijna hetzelfde. De Doetinchemmers stonden met 1-0 voor en FC Twente kwam door een rode kaart met tien man te spelen. Er kwam meer ruimte op het veld en dat was blijkbaar in het voordeel van de Enschedeëers. FC Twente won het duel met 2-1. Met tien man kun je blijkbaar meer strijdlust naar boven toveren dan met de reguliere elf en dat hadden de spelers van de Graafschap goed onthouden. De morele kracht wint het dan kennelijk van de onderschatting, volgens sportpsychologen. Chapeau voor Vreman en zijn mannen die deze laatste strohalm met beide benen aangrepen.

Bewuste actie? Nee natuurlijk niet, maar we kunnen wel stellen dat het geen uitzondering is dat een ploeg in ondertal een wedstrijd kan laten kantelen. Mijn advies is een simpele rekensom. 11-10=1 Dit houdt in dat er één vrije man op het veld stond bij de Enschedeëers. Speel steeds die vrije man in en de tegenstander komt niet meer in het spel voor. Stop met wegwerpgebaren (Ziyech) richting de scheidsrechter, ga je tactisch eens beter voorbereiden (Hake) en wissel Cabral alsjeblieft nooit meer. Succes !

Ben Weber