Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

ENSCHEDE

FNV in actie voor
'Echte Banen'

FNV-voorzitter Ton Heerts verzorgde in Enschede de aftrap van de FNV 1 mei campagne. Hij riep op zoveel mogelijk in actie te komen voor echte banen, het item van 1 mei van dit jaar. De FNV viert 1 mei, de Dag van de Arbeid en Internationale Solidariteit, in Amsterdam met een demonstratie en manifestatie. De 1 mei Manifestatie in Amsterdam staat in het teken van meer Echte Banen.

Corry Westgeest

Discussieavond bibliotheek
'Doorbraak van duurzaam'

Frances Prins wil graag met u in gesprek over de doorbraak van duurzaam. Wat is de rol van de burger/consument en de politiek? Wie is aan zet en moet leiderschap tonen of initiatieven ontwikkelen? Hoe gaan we samenwerken in het grotere geheel om te komen tot resultaten die er toe doen? Hoe kunnen we een ommekeer in het productiedenken bewerkstelligen? Welke initiatieven zijn daarbij nodig in Twente? Jasper Kerkwijk van D66 heeft concrete vragen aan u. Bent u ook met dit soort vraagstukken bezig? Discussieer dan mee op dinsdag 19 april, aanvang 19.30 uur, toegang gratis, Bieb Enschede eerste etage. Tegenlicht is bezig met maatschappelijke innovatie en wil geïnteresseerde burgers daarbij betrekken. Om ook in heel Nederland onderwerpen bespreekbaar te maken worden er op lokaal niveau Tegenlicht Meet Ups georganiseerd waarbij betrokken burgers met elkaar in gesprek gaan over maatschappelijke vraagstukken.

Catharina Broekman

Luisterrijlkezing
over Het Volkslied

Zaterdag 23 april houdt Walter Fennis om 13.30 uur in De Pijpenla aan de Pijpenstraat 15 in Enschede de Luisterrijklezing over 'Het Volkslied', in de brede betekenis van het woord. Dat wil zeggen: lied van een volk. Al gauw denkt men dan natuurlijk aan het Wilhelmus, onze nationale hymne, maar het begrip 'volk' is meer dan een historisch gegroeide gemeenschap van erfelijk verwante mensen van min of meer gelijke spraak en zeden. Een volk is óók een samenstelling van bevolkingsgroepen, die elk weer van elkaar onderscheidend zijn in spraak en cultuur, bijvoorbeeld de Twentse bevolking, de Groningers, de Limburgers etc. En ook díe bevolkingsgroepen zijn weer samenstellingen van grote aantallen mensen die 'gehoord' willen worden door hun politieke, godsdienstige of social-maatschappelijke overtuiging. Zo kent elke genoemde mensengroep zijn eigen muzikale icoon in de vorm van een lied, dat bij elke officiële bijeenkomsten met waardigheid wordt uitgezongen, en waarbij de beleving bij het zingen dikwijls omgekeerd evenredig is met de omvang van het aantal aanwezigen. De toegang is gratis.

Ebelien van Rugge

Lezing Joep Scheffer:
'Havezaten in Twente'

Op donderdagavond 28 april houdt Joep Scheffer voor de Vrienden van museum Twentse Welle een lezing over Twentse Havezaten. Dhr. Scheffer gaat in op de vraag hoe de Havezaten in Twente/Overijssel zijn ontstaan, waar ze lagen en welke machtsstructuren een rol speelden. Wat gebeurde er op 5 februari 1795? Hoe is het de bewoners van de havezaten na 1795 vergaan? Havezaten anno NU! Verder worden er beelden vertoond van alle nog bestaande havezaten en een aantal van ca. 300 jaar geleden. De lezing wordt op donderdagavond 28 april gegeven in Museum TwentseWelle van 20.00 uur tot 22.00 uur. De toegangsprijs voor leden is gratis, voor niet leden € 2,-.

Wim Lengton

Expo l'm with the band!,
werk van Debbie Voerman

Fascinatie voor mensen is de drijfveer van Debbie Voerman. Inspiratie haalt ze uit de wereld van de populaire media, van muziek en film, maar ook uit de mensen dichtbij haar of die ze toevallig ontmoet. Een spontane, nonchalante manier van schilderen is kenmerkend voor haar werk. Deze directe vorm van schilderen is Debbies manier om de puurheid en expressie te behouden. Ze werkt haar schilderijen niet gedetailleerd uit. In I'm with the Band! toont Debbie haar idolen zoals PJ Harvey en Alice Sommer-Herz, maar ook een nieuwe serie over groupies. Jonge mensen die haar fascinatie voor muziek, muzikanten en de wereld van seks, drugs en rock&roll delen. De expressieve en soms ruwe manier van schilderen past goed bij de schoonheid en extase van de rock&roll, maar toont hierdoor ook de keerzijde. Je zou het dus ook een kijkje achter de schermen kunnen noemen. De expositie is te zien van donderdag 21 april t/m donderdag 2 juni in de grote expositieruimte Vrijhof van de Universiteit Twente.

Tineke Grootenboer