Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Verkoop woningen in de lift
prijzen met 5,5 % gestegen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) zag in het eerste kwartaal van dit jaar het aantal transacties toenemen en de prijzen stijgen vergeleken met een jaar eerder.

In het eerste kwartaal 2016 wisselden 34.810 bestaande koopwoningen van eigenaar, bijna 20% meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 45.000 transacties.' Ook de prijs is het afgelopen kwartaal gestegen, met 1% (vergeleken met vierde kwartaal 2015) respectievelijk 5,5% (vergeleken met een jaar eerder). De gemiddelde verkooptijd van woningen daalt: die bedraagt nu 108 dagen, 17 dagen minder dan een jaar geleden. Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt ook steeds sneller af.
Voor het negende achtereenvolgende kwartaal ligt de transactieprijs van de gemiddeld verkochte woning hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal 2016 is de transactieprijs uitgekomen op gemiddeld € 225.000,-. Verkochte woningen gingen in het eerste kwartaal 2016 met gemiddeld een 5,5% hogere prijs over de toonbank dan een jaar eerder.
In vergelijking met een jaar eerder is de prijsontwikkeling van de duurdere woningtypen (twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen) wat achtergebleven bij de minder dure woningtypen. Bij de duurdere typen zijn de prijzen met ongeveer 4% op jaarbasis toegenomen, bij de minder dure typen gaat het om circa 6%. Hoe ruimer de markt voor het woningtype, des te beperkter de prijsstijging.