Henk Kesler. (foto Erik Pasman)
Henk Kesler. (foto Erik Pasman) Foto: Erik Pasman

Symposium EMOS over katholieke identiteit

R.K.S.V. EMOS (Eendracht Maakt Ons Sterk) viert dit jaar haar honderdjarig bestaan. In dat kader houdt de Enschedese voetbalclub op donderdag 21 april 2016 in haar clubgebouw aan de Dr. Zamenhoflaan 175 in Enschede een symposium over de katholieke identiteit van de vereniging. Aanvang 19.30 uur.

Drie gerenommeerde sprekers voeren op het jubileumsymposium van EMOS het woord. Zo schildert Henk Kesler, voormalig advocaat te Enschede en oud-voorzitter van de KNVB, in zijn presentatie het landschap van het voetbal. Zowel van de amateurs als van de profclubs. Wat is hun toekomst? Wat is de betekenis van de opkomst en de groei van het vrouwenvoetbal? Hoe staat het met de verruwing en de normen en waarden op de velden?

Anne van der Meiden uit Nijverdal (theoloog, vrijzinnig hervormd emeritus-predikant en emeritus-hoogleraar communicatiewetenschappen) stelt daarna de geschiedenis van het voetballen ten tijde van de verzuiling (toegespitst op de situatie in Enschede) aan de orde. Hij reflecteert ook op de levensbeschouwelijke identiteit van een voetbalclub anno 2016.

De laatste in de rij sprekers is Henk Bolhaar, voormalig voorzitter van de Enschedese Voetbalfederatie en lid van R.K.S.V. Vogido. Hij belicht in zijn kritische betoog de rol van de Rooms-Katholieke Kerk en probeert het predicaat katholiek in de naam van de sportvereniging te actualiseren. Zijn er op grond van de katholieke traditie waarden en normen die voetballers met verschillende levensovertuigingen met elkaar kunnen delen?

Het symposium staat onder leiding van Jan Riesewijk uit Losser, beter bekend als 'Mans' uit de succesvolle RTV-Oost-televisieserie 'Van jonge leu en oale groond'. Zijn voertaal is het Twents. Na de lezingen is er ruimte voor een onderling gesprek en een debat onder de aanwezigen.

R.K.S.V. EMOS telt ruim 600 leden. Het eerste heren team speelt in de vierde klasse B van het district Oost van de KNVB. Het dames- en meisjesvoetbal maakt de laatste jaren furore. Het eerste vrouwenteam van EMOS zal a.s. zondag (17 april) voor de eerste keer (ongeslagen) het kampioenschap in de wacht slepen.