Afbeelding
Foto: nb

Wonderbas Montagnana overtuigt

Uit het niets streek hij afgelopen zaterdag in het Wilminktheater neer. De contrabas van een miljoen euro. Bespeeld door Niek de Groot, in een jubileumvoorstelling van violiste Liza Ferschtman.

Hij stamt van 1747 en zou het meesterstuk zijn van de gereputeerde bouwer Domenico Montagnana. Twee lokale contrabassisten over het debuut van een wonderbas in Enschede.

Jeroen van Keulen, docent aan de Muziekschool Hengelo en bespeler van een contrabas, vertelt gedetailleerd en ritmisch over het instrument dat hem dierbaar is. Bijvoorbeeld over het hout waarmee de bewuste Montagnana moet zijn vervaardigd. Dat werd verrijkt met fijnnervige jaarringen die in het milde Noord-Italiaanse klimaat van de achttiende eeuw langzaam konden rijpen. 'En dat geeft instrumenten die mooie klank', diept Van Keulen op.

Tot zijn leedwezen kon hij zaterdag niet bij het optreden zijn. Half schertsend zegt hij: 'De kunst is om dichtbij die contrabas te komen. Door een gesprekje met Niek de Groot (foto) zou dat kunnen. Hem aanraken zou al mooi zijn. Als het helemaal meezit mag ik hem even bespelen. Maar eigenlijk moet je dat niet willen. Want als je hem eenmaal hebt bespeeld, ben je verkocht en wil je niets anders meer. En tja, ik kan zo'n instrument zelf nooit betalen.'

We geven de strijkstok door aan collega-bassist en muziekdocent Theo Toerink van Kaliber Kunstenschool. Hij zat zaterdag eerste rang. De hamvraag: hoe klonk de Montagnana? 'Hij gaf een mooi, diep, rond geluid en mengde perfect met alle andere instrumenten. De Montagnana is bij Niek de Groot in goede handen.' Toerink ontwaarde geen van zijn leerlingen tussen de toeschouwers. 'Ik zal ze wel vertellen over deze avond. Het was bijzonder om mee te maken.'