Mireille Baart won de marathon bij de vrouwen in 2015.
Mireille Baart won de marathon bij de vrouwen in 2015. Foto: Richard Thannhauser

Sterk damesveld aan start
in de Enschede Marathon

Het is de organisatie van de Enschede Marathon gelukt om een aantal grote vrouwelijke atleten te contracteren. De 48e editie van de Enschede Marathon wordt dé marathon van de vrouwen.

Eind 2015 heeft de organisatie ervoor gekozen om zich volledig te gaan richten op de vrouwen. 'Hiermee onderscheidt de Enschede Marathon zich van de overige marathons in Nederland. Wij willen meer waardering voor de internationale en nationale vrouwelijke atleten. Maar tegelijkertijd dagen wij hiermee ook de nationale mannelijke atleten uit om de onderlinge strijd aan te gaan op zondag 17 april', aldus Joop Hassink, bestuursvoorzitter van de Stichting Enschede Marathon.

Ruth Wanjiru uit Kenia is één van de vrouwelijke atleten die zondag een aanval gaat doen op het Enschedese parkoersrecord. Wanjiru is een ervaren atleet, die sinds haar debuut in 2007, reeds vijftien marathons heeft gelopen. Zij zal onder meer de strijd aangaan met Bizunesh Urgesa uit Ethiopie. Beide vrouwen gaan voor een nieuw parcoursrecord. Het huidige parcoursrecord van de hele marathon van Enschede staat op 2.29.23. Dit record werd reeds in 2002 gelopen en staat op naam van Lidia Vassilevskaja uit Rusland.

Uiteraard zijn ook dit jaar de Twentse atleten goed vertegenwoordigd bij de Enschede Marathon. Zo zal atletiekvereniging AC Tion uit Enschede met tien atleten aan de start staan van de hele marathon. In deze groep zal ook Joost Postuma starten. Hij debuteert in zijn eigen woonplaats op de hele marathon. Bob Gosemeijer uit Oldenzaal zal zijn debuut maken op de halve marathon. Bij de dames zullen onder meer Lisanne Meuleman en Gea Siekmans, beiden uit Enschede, op jacht gaan naar mooie tijden.