Dit is een test tekst van de Wonen pagina

Naast sfeer kunnen kleuren ook helpen bij het ruimtegevoel van je woonkamer. Zo kan je door bepaalde wanden te accentueren de woonkamer groter, langer, intiemer of luchtiger laten lijken.

Woonkamerkleuren

en ruimtelijk effect

Door gebruik te maken van kleuren en patronen kan het ruimtegevoel van de woonkamer sterk worden beïnvloed. Of de kamer nu te groot, te klein, te smal of te lang is, met deze kleurentips maak je er een sfeervolle plek van:

Lichte kleurtinten

Om een kleine woonkamer groot te laten aanvoelen maak je gebruik van lichte kleurtinten. Schilder het plafond en de muren in dezelfde kleur om een ruimer gevoel te krijgen of geef het plafond een kleur die net nog iets lichter is. Horizontale kleuraccenten kunnen de boel opvrolijken en zorgen ervoor dat de woonkamer meer diepte krijgt. Ook met een repetitie van decoraties zoals fotokaders kan je meer diepte en sfeer brengen.

Handige tips

Heb je geen hoog, maar juist een laag plafond, dan kan je bovenstaande tips omkeren. Door het plafond een lichtere kleur te geven dan de wanden zal je ruimte hoger lijken. Gebruik bij voorkeur ingebouwde verlichting en koop enkele staande lampen die het plafond uitlichten. Plaats deze op de grond zodat de afstand tussen de verlichtingsarmatuur en het plafond nog groter is.

Wit nooit oubollig

Wit is de meest gebruikte kleur in de living. Dit is een neutrale kleur die ervoor zorgt dat de woonkamer ruim oogt en nooit oubollig aanvoelt. Wit is ook een kleur die goed past bij alle soorten meubilair, ongeacht het materiaal. Witte wanden kunnen wel snel saai en onpersoonlijk overkomen. Daarom is het belangrijk persoonlijkheid te creëren door opvallende meubels of decoratie te plaatsen. Je kan ook een accentwand verven om de ruimte te breken. Dit kan je woonruimte een totaal andere uitstraling geven. Witte kleuren kunnen snel vuil worden. Wanneer je verf gaat kopen kies je dan ook het best voor afwasbare kwaliteitsverf.

Aarde- en pasteltinten

Wanneer je gebruikmaakt van aardetinten zoals terracota, zandkleuren, warme grijstinten en lindegroen creëer je een rustgevend mediterraan gevoel in de woonkamer. Antieke meubels en neutrale meubels gaan ook heel goed met aardetinten.

Pasteltinten geven de woonkamer een elegante en zomerse sfeer. Je kunt kleuren gebruiken zoals zandkleurig beige, lindegroen en lichtgrijs. Pastelkleurige wanden trekken meestal weinig aandacht en leggen de focus op het interieur van de kamer. Dit effect kan versterkt worden door de meubels, woonaccessoires en stoffen sterk te contrasteren ten opzichte van elkaar.