Het FCTwente stadion
Het FCTwente stadion Foto: Tabitha Sijnja

FC Twente: zes spannende weken

FC Twente heeft nog ruim zes weken om de jaarcijfers aan de KNVB en de gemeente Enschede te presenteren. Daarna is het woord aan de licentiecommissie van de KNVB. Ook wordt verwacht dat de aanklager betaald voetbal in actie zal komen. FC Twente heeft immers de KNVB met het verzijgen van afspraken met Doyen en de niet vermelde afspraken met Tadic' zaakwaarnemer Pavlovic misleid. Dat kan ernstige gevolgen hebben.

Tussenkop

Met de cijfers die FC Twente eind 2015 bij de KNVB inleverde, werd de club door de licentiecommissie begin december ingedeeld in categorie II. Met hakken over de sloot overigens, want het verschil met categorie I is minimaal. De licentiecommissie zal zich opnieuw over de eind vorig jaar ingeleverde begroting moeten buigen, want daarin was de nog te betalen van vergoeding van 1,8 miljoen euro aan Pavlovic niet opgenomen. Hierdoor in FC Twente mogelijk ten onrechte ingedeeld in categorie II. Draait de licentiecommissie de opwaardering naar categorie II terug en komt FC Twente ook eind mei niet in categorie I, dan wordt de licentie automatisch ingehouden. Een club mag maximaal drie jaar (negen meetmomenten) in 'I' zitten. En FC Twente zit al sinds november 2013 in deze gevarenzone.
Om aan het einde van dit seizoen dit onheil af te wenden moet er volgens KNVB-directeur Van Oostveen in elk geval een nieuw crediteurenakkoord worden gesloten. De kans dat dit gebeurt, wordt door insiders realistisch genoemd. Er was al een crediteurenakkoord bereikt in december 2015, maar deze verviel op 1 maart, omdat FC Twente toen nog niet haar financiën op orde had. Saillant detail is dat er een akkoord moet worden gesloten met onder anderen 'schuldeisers' Joop Munsterman, Aldo van der Laan en Hein Trebbe, die miljoenen euro's in de club hebben zitten. Van Oostveen deed een dwingende oproep aan dit drietal - die volgens hem voor ene groot deel verantwoordelijk zijn voor de problematiek - om te komen tot een akkoord met de club. 'Dat moet écht gebeuren', zei Van Oostveen. 'Ik vind ook dat ze een morele verantwoordelijkheid hebben richting Twente, maar ook richting de fans en de achterban om dat te doen. Dat is eigenlijk het enige dat Twente op dit moment nog kan helpen. En dan zijn er nog heel veel onzekerheden. 'Er zijn geen lijken, maar bijna een heel massagraf uit de kast gekomen en daar zal een oplossing voor moeten worden gezocht', aldus de KNVB-directeur.
FC Twente's interim-directeur Onno Jacobs hoopt op korte termijn in gesprek te gaan met het drietal. Naast het crediteurenakkoord zal hij ook het drietal aanspreken op de deal met Pavlovic. In totaal zou deze zaakwaarnemer recht hebben op een bedrag van 3,6 miljoen euro. Omdat FC Twente deze betaling in eerste instantie niet heeft opgegeven bij de belastingdienst valt dit bedrag hoger uit, omdat er waarschijnlijk inkomstenbelasting moet worden betaald. Inmiddels heeft FC Twente de belastingdienst geïnformeerd, waarmee FC Twente hoopt een fiscale boete bovenop de belastingaanslag hoopt te voorkomen. Jacobs hoopt dat de bestuurlijk verantwoordelijken FC Twente voor de deal met Pavlovic schadeloos stellen. De club kan immers een forse belastingaanslag niet lijden.
Tegelijkertijd moet FC Twente op zoek naar nieuwe bestuurders. De commissarissen Trebbe en De Winter zijn inmiddels vertrokken. Alleen Ton Heerts, die een jaar commissaris is en een niet voetbal gerelateerde portefeuille had, mag blijven. Als FC Twente de storm overleeft is de oud-politicus en vakbondsleider de boogde nieuwe voorzitter.