Popkoor La Sido repeteert in Prismare.
Popkoor La Sido repeteert in Prismare.

La Sido, een boost voor de gezondheid

Algemeen

Zangkoren hebben, met alle beperkingen door de pandemie, een zware tijd achter de rug. Uit volle borst zingen kon niet meer en met een mondkapje gaat het helemaal niet. Alle koren in Nederland hebben hun activiteiten moeten staken. Een aantal koren heeft zich zelfs moeten opheffen. Ondanks de covid-golven is Popkoor La Sído actief gebleven.

Enschede - Vanaf augustus 2020 heeft het koor in de buitenlucht gerepeteerd. Toen het daarvoor te vroeg donker werd is er in de winter en het voorjaar online gewerkt. Online konden de deelnemers elkaar niet horen, maar de dirigent wist precies waar dingen fout konden gaan. Daar werd dan extra aandacht aan besteed.

In de zomer en het najaar van 2021 was er een periode met repetities in de buitenlucht en in Prismare. Daarna opnieuw een lockdown, maar sinds januari zingen we weer in Prismare in een grote ruimte met 1,5 meter afstand. Wie nog niet aanwezig is kan online het koor horen en meedoen. De laptop staat op de eerste rij en krijgt alle aandacht van de dirigent en de pianiste. In de pauze is er weer tijd voor een praatje en een drankje in Katoen.

Blijven zingen heeft allen goed gedaan. De gezelligheid van de repetitie en elkaar weer kunnen spreken is terug. Na een avond repeteren voel je opluchting in je lichaam.

De professionele muzikale leiding van dirigent Tom Grondman en pianiste Elze Abelen heeft gedurende deze hele periode wonderen verricht. Tom Grondman, docent aan het ArtEZ Conservatorium, is al sinds 2016 de inspirerende dirigent van het koor. Hij treedt zelf regelmatig op in verschillende producties en maakt veel arrangementen. Op elke repetitie wordt aandacht aan zangtechniek besteed. Door hem ingezongen partijen zijn beschikbaar op de website waarmee de koorleden thuis kunnen studeren.

Pianiste Elze Abele zorgt al sinds de oprichting van het koor in 1993 voor de pianobegeleiding. Naast haar drukke lespraktijk maakt ze ook arrangementen. Het werken met een muzikale leiding die zo goed op elkaar is ingespeeld is een voorrecht voor het koor.

Ondanks alle beperkingen is het gelukt nieuwe nummers in te studeren, van Red Hot Chili Peppers, Billy Joel, Lady Gaga, Leonard Cohen, Queen en Joni Mitchell. Het repertoire waaraan gewerkt wordt omvat zo’n twintig songs. Er zijn plannen om zo snel mogelijk in het voorjaar concerten te geven. Voor de zomer staan in ieder geval de Vijverconcerten op de agenda.

Popkoor la Sido telt momenteel 35 actieve leden. De bezetting van de stemgroepen is nagenoeg in stand gebleven. Bij de Bassen wordt versterking gezocht. Ook in andere stemgroepen is ruimte voor nieuwe leden.

De repetities zijn op maandag avond vanaf 20.15 tot 22.00 uur in het muziekatelier van de Prismare. Belangstellenden zijn welkom en kunnen afspreken om een avond mee te doen en de “Red Hot Op-Pepper” van het zingen bij La Sido te beleven. Ga voor meer info naar www.lasido.nl.

Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 19 uur geleden
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 19 uur geleden
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 20 uur geleden
Blij met de F35! (Foto: Koos Mavrakis)
Laatste deel F35 klaar! 23 uur geleden
Afbeelding
Punt 23 apr, 18:23
Terrestrial Verses is te zien in Concordia.
Terrestrial Verses te zien in Concordia 23 apr, 17:47
Een themasessie in Spinnerij Oosterveld..
Themasessie over klimaat, water 23 apr, 17:45
Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 23 apr, 16:42