Feyenoord is op de knieën. Václav Cerny is blij. (Foto: FC Twente Media/Bas Everhard)
Feyenoord is op de knieën. Václav Cerny is blij. (Foto: FC Twente Media/Bas Everhard) Foto: BJ Everhard

Cerný is blij weer voetballer te zijn

Algemeen

Op vrijdag 24 december, op Kerstavond is om 21.00 uur op ESPN de documentaire ‘VÁCLAV’ te zien. Het gaat over de terugkeer van Václav Cerný op de Nederlandse voetbalvelden na een zware knieblessure.

Enschede - In de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam (0-1 winst) maakte Cerný zijn rentree in het eerste elftal van FC Twente. Dat was op 20 november 2021. Cerný viel in de 84e minuut in voor Daan Rots. “Dat was super mooi’’, vertelt Cerný. “Als je na zo’n lange tijd weer mee mag doen, dat is top.’’

Ajax

Op 14 januari 2021 ging het behoorlijk mis met Cerný. De thuiswedstrijd tegen Ajax zit bij de fans nog fris in het geheugen. Niet alleen omdat Julio Pleguezuelo vlak voor het einde nog de 1-1 maakte en ook niet omdat Klaas-Jan Huntelaar Ajax in de dying seconds nog naar een 1-3 overwinning schoot, maar nog het meest omdat Cerný ernstig geblesseerd raakte. Met een schot op doel in de 8e minuut verdraaide hij zijn knie. Jesse Bosch was zijn vervanger. En Cerný had zijn kruisband kapot.

Hel

Een lange weg van revalideren was het gevolg van de knieblessure. “Het is gewoon een hel’’, zegt Cerný. “Maar ik heb mezelf bewezen en aan iedereen om me heen dat ik mentaal heel sterk ben. Ik heb het nu voor de tweede keer waargemaakt.’’
Ook bij Ajax liep de Tsjechische aanvaller een zware kruisbandblessure op. Dat was in 2017 in de bekerwedstrijd tegen De Dijk.

Pribram

Cerný voetbalde in de junioren bij FK Pribram en werd op zijn zestiende ingelijfd door Ajax. Op zijn zeventiende debuteerde Cerný in Jong Ajax. Dat was maart 2015.
In juli debuteerde de Tsjech in het eerste in een oefenwedstrijd tegen Dinamo Moskou. Cerný viel in voor Queensy Menig. In augustus 2015 maakte hij zijn debuut in de eredivisie. Trainer Frank de Boer liet hem tegen Willem II invallen voor Riechedly Bazoer.

Zijn eerste goal was in november 2015, de winnende bij Celtic Glasgow. De eerste goal in de eredivisie was in mei 2016. De tegenstander? FC Twente... “Toen ik 16 jaar was ben ik naar Ajax gegaan. Ik ben daar opgegroeid. Ik kijk er positief op terug.’’

Warme club

Na een jaar bij FC Utrecht streek de aanvaller in de zomer van 2020 bij FC Twente neer. Met Danilo en Menig erbij draaide de voorhoede in de eerste helft van het vorige seizoen prima. “Ik zit nu bij FC Twente. Dat is het belangrijkste. In het geheel is het een hele warme club. Ik heb het hier fantastisch naar mijn zin.’’

Maar de revalidatie was zwaar. Bloed, zweet en tranen om in het Ajax-termen te zeggen.
Fysiotherapeut Ralph Speerstra was voor Cerný belangrijk om er weer bovenop te komen. “Hij is de kruisbandspecialist’’, zegt Cerný. “Het was elke dag aan de bak. Of ik veel discipline heb gehad? Dat moet als je een doel hebt.’’

Geknokt

In de documentaire laat Cerný zien hoe hij geknokt heeft. Hoe diep hij wil gaan om sterker te worden dan ooit. De camera is erbij als hij een belangrijke tussentijdse test heeft in zijn herstel.
Er is te zien hoezeer hij op zichzelf aangewezen is als geblesseerde speler, maar ook met hoeveel liefde hij door zijn ploeggenoten ontvangen wordt als hij eindelijk weer mag trainen met de groep. En wanneer Cerný zijn eerste wedstrijd in De Grolsch Veste voor FC Twente mag spelen. “We hadden een duidelijke afspraak: ik focus me op de trainingen’’, zegt Cerný die enkele fragmenten van de documentaire al heeft gezien, maar nog niet in zijn geheel. “Ik ben heel puur. Ik vind dat het goed tot uiting komt in de documentaire. De mensen zien dat je heel diep moet gaan. Dat je tot het gaatje moet gaan. Dat is wel gelukt. Als je iets wil, moet je er alles voor doen.’’

Doorzettingsvermogen

In de documentaire praat Cerný over zijn vastberadenheid en zijn doorzettingsvermogen. En hij vertelt ook over de weg die hij heeft afgelegd, van jonge voetballer, met een droom om profvoetballer te worden, tot de man die hij nu is: een echte prof, die pas 24 jaar oud is en eerder al geteisterd werd door zwaar blessureleed.
In VÁCLAV maakt Cerný duidelijk dat hij weliswaar zijn jongensdroom waar heeft kunnen maken, maar dat elke droom ook tegen een prijs komt.

‘Natuurlijk ben je blij als je in de verlenging scoort’

Cerný ervaart FC Twente als een warm bad. Toen de club hem definitief in wilde lijven afgelopen zomer, twijfelde hij geen moment.

Feyenoord

Vorige week woensdag speelde Cerný 43 minuten mee in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord. Giovanni Troupée schoot de 1-1 binnen en in de verlenging maakte Manfred Ugalde de winnende 2-1. “We hebben tot de laatste minuut gestreden’’, zegt Cerný. Vlak voor de 2-1 liet Ugalde nog een goede kans onbenut. ”Dan moet je zorgen dat je nog een kans creëert’’, zegt Cerný. “En hopen dat ie er dan wel ingaat. Natuurlijk ben je blij als je in de verlenging scoort. Dan komt er wel wat ontlading bij kijken.’’

‘Ik geniet’

Het woord ‘voorzichtig’ past niet in het vocabulaire van de aanvaller. “Totaal niet. Ik heb er volledig vertrouwen in wat ik doe. Ik kan mijn ding doen op de trainingen. Ik weet wat ik kan, het komt goed. Ik geniet ervan dat ik weer kan voetballen. Ik wil weer op het hoogste niveau terugkeren, maar dat lijkt me logisch.’’

PEC Zwolle

Afgelopen zaterdag speelde FC Twente tegen hekkensluiter PEC Zwolle. In Zwolle won Twente met 1-3, dankzij treffers van Dimitrios Limnios, Manfred Ugalde en Virgil Misidjan. Bij rust was het 0-2 en de 1-3 van Lagsir viel in de 89e minuut.
Cerný viel in de 60e minuut in voor Misidjan.
Twente rukte door de winst in Zwolle op naar plek vier van de eredivisie, met 31 punten uit 17 wedstrijden.

Woensdag 29 december volgt de laatste wedstrijd van 2021, uit tegen FC Utrecht. In de loting voor het bekertoernooi werd FC Twente gekoppeld aan AZ dat Heracles Almelo uitschakelde. Twente speelt thuis. 

De maker van de documentaire is Dirk Beers, de producent Southfields.

Luisterrijk bij de Muziekbank gaat over de Beatles.
Luisterrijk: De Beatles in het Nederlands gisteren
Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? 18 apr, 10:06
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 18 apr, 09:58
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Afbeelding
Zakelijk shoppen gebeurt steeds vaker online 17 apr, 12:34
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden 17 apr, 10:51