Kamerkoor Canteklaer in actie. (Foto: Martin Kok, info: secretariaat@canteklaer.nl).
Kamerkoor Canteklaer in actie. (Foto: Martin Kok, info: secretariaat@canteklaer.nl). Foto: Martin Kok

Canteklaer brengt kwaliteit en variatie

Algemeen

Kwaliteit en grote variatie in muziekkeuze – dat zijn twee kenmerken van Kamerkoor Canteklaer. In zijn ruim 30-jarige bestaan is muziek gezongen van de meest uiteenlopende componisten, van Johann Sebastian Bach tot de Twentse componist Ronald Moelker, en van Clara Schumann tot Jaako Mäntyjärvi.

Enschede - Samenwerking is het derde kenmerk. Niet alleen onderling – ieder koorlid heeft wel een grote of een kleine taak, van koffie zetten en afwassen tot muziek bestellen, penningmeesterschap, voorzitterschap en secretariaat. Maar ook met externe partijen als solisten, instrumentalisten en andere koren.

Bijvoorbeeld met de Zweedse mezzosopraan Helena van Heel. Onder de titel ‘Feest van licht’ gaf het koor samen met haar eind 2018 een kerstconcert in de Oude Blasius in Delden met voornamelijk Zweedse muziek. Het koor hoopt in de nabije toekomst samen met Helena van Heel een cd met Zweedse kerstliedjes op te gaan nemen.

Soms ontstond de samenwerking spontaan. Twee vrienden, de één lid van Vokalensemble Frenswegen (Duitsland) en de ander van Kamerkoor Canteklaer, kwamen met het plan om samen een concert te geven. Door de grotere bezetting werden dubbelkorige werken van Heinrich Schütz en Johann Sebastian Bach mogelijk. De koren oefenden afzonderlijk, maar natuurlijk ook gezamenlijk. Twee concerten werd vervolgens uitgevoerd in zowel Duitsland als Nederland in 2019. Bijkomend voordeel was dat beide koren hun eigen publiek meebrachten. Niet onbelangrijk, want voor de meeste concerten draagt Kamerkoor Canteklaer zelf de financiële verantwoordelijkheid.

De leden van Canteklaer, ongeveer twintig geschoolde amateurzangers, houden ervan om qua muziekkeuze af en toe van de gebaande paden af te wijken. Dat deed het koor in 2018 met het indrukwekkende ‘Canticum Calamitas Maritimae’ van Jaako Mäntyjärvi, een compositie over de ramp met de veerboot ‘Estonia’ in de Oostzee. En ook in het vroege voorjaar van 2020 was er sprake van een verrassende muziekkeuze. Onder de titel ‘Toondichteressen’ bracht Kamerkoor Canteklaer koorwerken van vrouwelijke componisten als Clara Schumann, Fanny Hensel, Meredith Monk en Helen Ostafew ten gehore.

Gedurende corona is het koor zoveel mogelijk blijven zingen. Dit moest eerst online, met het computerprogramma Jamulus. Later, in de zomer van 2020 en in het voorjaar en de zomer van 2021, werd gezongen in de open lucht, in de tuin van één van de koorleden. Tot groot genoegen van haar buren.

Intussen heeft Canteklaer afscheid genomen van dirigent Iassen Raykov, die het koor leidde sinds 2000. De nieuwe dirigent is Jurriaan Poesse. Onder zijn leiding brengt het koor samen met Arte Vocale uit Hengelo de ‘Vespers’ van Sergei Rachmaninov in het voorjaar van 2022. Canteklaer repeteert elke dinsdag van 20.00 tot 22.15 uur in het Bonhoeffer College aan de Van der Waalslaan. 

De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 19 uur geleden
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden 17 apr, 10:51
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten 17 apr, 10:20
Afbeelding
Schande 16 apr, 18:15
De film The Peasants draait in Concordia.
The Peasants in Concordia en openluchtfilm bij Stanislaus 16 apr, 17:19