Voorzitter Lieke van der Does in actie.
Voorzitter Lieke van der Does in actie. Foto:

Sjoelclub De Sjoeligans is op zoek naar gezellige dames

Algemeen

Sjoelclub De Sjoeligans is op zoek naar dames die ook willen komen sjoelen. Ze spelen één keer per maand in café De Pimpelaar. “We staan ook open voor een competitie’’, zegt Brunel Kuilder. “En voor uitwedstrijden’’, zegt Lieke van der Does.

Enschede – Deze zaterdag beginnen De Sjoeligans al om 13.00 uur met het sjoelen. Frühsjoelen, noemen ze het. Het komt door de openingstijden vanwege corona.
Ze zijn met zijn vijven, nummer zes is verhinderd. Brunel Kuilder, penningmeester, heeft na de eerste ronde de hoogste dagscore staan: 100. Lisa Lansink heeft net 87 gegooid. De resultaten worden netjes bijgehouden in een boekje. De club is opgericht in 2006 en speelde eerst in de Pianobar en later in café 053. “In hoogtijdagen hadden we 24 leden’’, vertelt voorzitter Lieke van der Does. Zij moet het in haar tweede beurt doen met een score van 88. Ze mist net één steen voor de 100. De naam Sjoeligans is een verbastering van hooligans. ”Sjoelclub de Splinter en de Houten Gleuf stonden ook op de nominatie’’, zegt Lieke.

Alleen dames mogen lid worden van De Sjoeligans. Op proef mogen ze aanschuiven. “Voor slechts 2,50 euro mag je komen proefsjoelen’’, vertelt Brunel. “Wij noemen dat een gastoptreden waarin je kan laten zien hoe goed je bent. We hebben al heel wat goede optredens meegemaakt. Uiteraard hanteren wij de spelregels van het sjoelen maar eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat we gewoon niet al te moeilijk doen over bijvoorbeeld vraagstukken van is de steen nu in of uit? We trekken er gewoon een vinger langs. En als er een bok ontstaat mag de worp overnieuw gedaan worden. Het is vooral erg gezellig, maar we zijn ook echt wel bezig met de sport. Er zijn technieken die je kunt leren, maar het is vooral veel oefenen. En daarbij moet de plank goed zijn. We hebben een officiële wedstrijdplank en hebben altijd discussies over het onderhoud ervan. En geen drank boven de plank, dat is verboden.’’ 

Stephanie Mulder en Leigh Pril zijn ook van de partij bij het frühsjoelen. “We hebben eindelijk weer een goede locatie’’, zegt Stephanie. Wel moeten de glazen voorbij het plankje waar de stenen op staan gezet worden. “Geen drank voor de plank’’, zegt Stephanie. Lieke meldt dat de club ook in is voor uitwedstrijden. “We zijn ‘s een keer in Losser wezen sjoelen. De sjoelbak mee in de taxi. Met twaalf vrouwen. Wel verloren, maar het was een groot feest.’’

Het opzetten van een competitie behoort tot te mogelijkheden. “Sjoelen is juist iets voor nu’’, zegt Brunel Kuilder. “Eigenlijk zijn we best wel een bijzonder clubje.’’ Het sjoelen doen ze alle vijf zittend. “Maar staan mag ook. We doen niet moeilijk.’’ (sjoeligans@gmail.com).

'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 14 uur geleden
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56